Hopp til hovedinnholdet

Vil så gjerne flytte ut, men jeg vet ikke hva jeg kan gjøre.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hele livet mitt så har foreldrene mine tvunget meg inn i den katolske religionen. Det har vært flere ganger hvor jeg har sagt at jeg ikke tror på gud eller at jeg vil dra i kirken, men de bare fortsetter og fortsetter med tvangen. Noen ganger så tror foreldrene mine at jeg drar i kirken om morgenen, men drar heller til venner for å skulke dette. Syntes det er så utrolig slitsomt, og det er flere ganger hvor jeg blir redd av å si at jeg ikke vil i kirken, for de blir så sinte. Jeg føler meg ikke så særlig trygg hjemme selv om det ikke skjer noe fysisk vold lenger, jeg føler ikke engang at jeg er 18 år og kan bestemme over meg selv. Hvordan kan jeg løse denne konflikten? Som sagt, har prøvd å snakke med dem, men det bare går ikke, jeg blir redd, og har også prøvd å snakke med venner uten å få noe særlig hjelp. Jeg har virkelig ikke lyst til å bo hjemme, men jeg studerer fortsatt på vgs. Vil så gjerne flytte ut, men jeg vet ikke hva jeg kan gjøre. (Foreldrene mine er asiatiske og strenge)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du beskriver er ikke greit. Du kan bestemme over deg selv når du er 18 år og bor i Norge. Men når du bor hjemme må du forholde deg til de reglene og grensene foreldrene dine lager hjemme. Det betyr ikke at foreldrene dine kan styre hva du skal tro på og hva du skal bruke tiden din til.

Foreldrene dine har sikkert en god grunn for å oppføre seg slik som de gjør. Kanskje det tenker at det er best for deg å gå i kirken. At du får et bedre liv hvis du gjør det de vil. Men det kan også være at de tar feil og du bør få muligheten til å finne ut av dette selv. Det hjelper ikke deg at de oppfører seg på en skremmende og truende måte.

Uansett er ikke trusler eller fysisk vold lov. Her kan du lese om hvor lite du trenger å finne deg i. Kan du snakke med moren eller faren din om dette?

Flytte ut kan være en god ide. Da kan du lettere styre ditt eget liv som det passer for deg. Du kan sikkert søke om borteboerstipend og andre økonomiske støtteordninger. Ta gjerne kontakt med elevtjenesten på skolen eller en ungdomsveileder på NAV. Da kan du få hjelp i form av råd og veiledning på hva du kan gjøre for å klare deg selv når du flytter ut. Du kan også få råd og veiledning med tanke på hva du kan gjøre for å få det bedre hjemme når du bor der. Prøv å være interessert og nysgjerrig på hva som er grunnen til at foreldrene dine tenker og mener det de gjør. Så kanskje de også blir mer interessert i hvordan du opplever situasjonen?

Lykke til. Håper du får det bedre sammen med foreldrene dine snart.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett