Hopp til hovedinnholdet

Sliter både med tanker om å drepe andre og også selvmordstanker

Jente 16 år
 

Spørsmål

Vet ikkje hvorfor men hver eneste dag sitter eg å tenker på å drepe noen, hvordan eg ska gjøre D... sliter også m selvmordstanker osv... hvorfor er d sånn? Vet jo at det ikkje e lov å drepe noen ofc! Og at det er galt, så hvorfor tenker eg sånn? Hva burde eg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16 år

 

Takk for spørsmålet ditt. Det er bra at du skriver til oss i ung.no for å fortelle om tanker som plager deg. Du forteller at du både sliter med tanker om å drepe andre og også selvmordstanker. Du skriver videre at du selvsagt vet at det ikke er lov å drepe andre.

Jeg tenker at det kan være slik at fordi disse tankene skremmer deg så har de også en tendens til å komme hyppigere og oftere tilbake. Hjernen er spesialisert på å sile ut informasjon som virker viktig og informasjon som indikerer fare. Så kort sagt så opplever mange at de tankene vi IKKE har lyst til å ha, dessverre har en tendens til å komme sterkere tilbake. En metafor for dette kan være å se for seg et nysgjerrig og slitsomt yngre lillesøster som står å banker på døren din for å få din oppmerksomhet, og dersom du bare later som vedkommende ikke er der og ikke slipper henne inn så vil hun etter hvert banke hardere og hardere for å få din oppmerksomhet. Litt slik er det med tanker også: dersom du prøver å presse dem vekk kan de ofte komme sterkere tilbake.

Når det er sagt så er det viktig å skille tanker fra handlinger. Det er ikke ulovlig å tenke på noe som helst. Det som imidlertid er ulovlig (og det skriver du jo selv) er å skade andre via handlinger. Det er heller ikke farlig å ha selvmordstanker, men det kan være farlig å gjøre selvmordsforsøk.

Så en mulig vinkling på dette kan være å isteden for å jobbe veldig aktivt med å få vekk tankene så kan du forsøke å se deg selv "utenfra" og si til deg selv at "nå hadde jeg en skremmende tanke". Ved å ikke presse vekk tanken, men bare legge merke til at den er der kan noen tanker gradvis gå over av seg selv.

Dersom det er slik at du opplever at du har selvmordstanker og/eller tanker om å drepe andre fordi du også for eksempel føler deg nedstemt/deprimert eller på andre måter har det vanskelig ville jeg rådet deg til å snakke med noen om dette. Det første naturlige steget for noen på din alder vil være å oppsøke helsesøster på skolen for å få råd av henne til hva du kan gjøre videre. Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din. Veldig ofte hjelper det å si det vi tenker på høyt og drøfte det sammen med andre.

Husk at tanker ikke er farlige selv om de kan være veldig plagsomme.

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til videre.

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett