Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk tilsendt et nakenbilde av noen andre - er det ulovlig?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Noen jeg ikke hvet hvem er la meg til på Snapchat og ville ikke si hvem det var. Denne personen sa at han/henne hadde pikkbilde av en venn av meg. Han/henne sendte nakenbilde av noen andre til meg. Et det ulovelig? Hva sier loven konkret?

Besvart 24.09.2018 12:02
 

Svar
Hei

Ja, det er ulovlig å videresende nakenbilde av noen andre hvis personen som er på bildet er under 18 år og ikke har sagt ja til at bildet kunne sendes videre. Så lenge man er over den kriminelle lavalderen (15 år) kan man straffes for dette.

Det er flere bestemmelser i straffeloven som kan være aktuelle.

Så lenge personen på nakenbildet er under 18 år, vil både det å sende bildet og det å ha bildet regnes som brudd på straffeloven § 311 om barnepornografi. I denne bestemmelsen står det at det er straffbart blant annet å selge, overlate til en annen og besitte fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn.

Det å videresende et nakenbilde kan også være et brudd på straffeloven § 266 om hensynsløs atferd. Bestemmelsen sier at "Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år".

Det er heller ikke lov å sende nakenbilder, seksualiserte bilder, dickpics eller lignende til noen som ikke har bedt om det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd (§298).

Du kan lese mer om det å sende nakenbilder her.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Er det lov å sende dickpics?

Jente får dickpick

Det er ikke lov å sende bilder av kjønnsorganet ditt til folk som ikke ønsker det. Dette regnes som seksuelt krenkende adferd og kan anmeldes.

Les mer

Mas og press om å sende nudes - Hva gjør du?

Jente viser mobil med teksten No nudes for you. (colourbox.com)

Det er ikke så lett å vite hva du skal svare når noen maser om nakenbilder. Kanskje vil du ikke skuffe den andre, eller er redd for å bli avvist? Her er noen supre tips til hva du kan si!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett