Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å drepe seg selv?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Er det lov å drepe seg selv egentlig vil veldig gjerne gjøre det men vil ikke bryte noen lover?

Besvart 09.11.2018 18:37
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Selvmord er i seg selv ikke straffbart i Norge. Å bistå noen med å ta livet sitt eller å oppfordre noen til å gjøre, kan derimot være straffbar handling. 

Så lenge du tenker på å ta ditt eget liv kan jeg forstå det slik at du har det veldig tøft nå. Når livet blir tøft og komplisert kan man få tanker om at det hadde vært enklere å ikke leve videre. Selvmordstanker og tanker om at man ikke har lyst til å leve lenger, er tanker og ønsker om å slippe å måtte streve og slite med det som er vanskelig i livet sitt. Dette er forskjellig fra å ville dø fra livet. Når man har selvmordstanker er det et tegn på at du trenger å snakke med noen om hvordan du har det. Å gå rundt med en vond følelse inni seg er utrolig vanskelig, og det blir vanskeligere når man går alene med denne følelsen.

Jeg håper at du kan forsøke å snakke med noen om hvordan du har det nå. Det kan være en voksen i familien, lærer, rådgiver eller helsesøster. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller ta kontakt med legevakt.

Selvom alt kan føles helt forferdelig så er det alltid hjelp å få! Selvmord er ikke løsningen.

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett