Hopp til hovedinnholdet

Kan utleier kreve en helt ny sofa, når den jeg ødela var gammel?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Har leid hybel de siste 3 årene mens jeg har studert. Flytta ut i August og da mente utleier at jeg skulle erstatte sofa (de tok ikke depositum så kunne ikke ta det der i fra). Jeg er forsåvidt enig i at jeg skal erstatte sofaen, ble slitt utover normal bruk ved litt festing og lignende. Når jeg flytta inn var sofaen allerede relativt slitt, hadde blitt brukt av de som leide der før, hadde blant annet flekker som ikke gikk bort ved vask(det ble heller aldri gått gjennom innbo, så er vel ord mot ord.) Poenget er, var en brukt skinnsofa, kanskje verdt 5000 om en er snill. Utleier har dog kjøpt en ny sofa til 12000 og mener jeg skal betale 12000 for sofaen. Spørsmålet er da, er dette egentlig rett? Trodde jeg skulle erstatte verdien for den gamle som ble ødelagt, ikke verdien for den nye? En får tross alt mye billigere sofaer enn 12000 kr, føler det er litt vel mye, er min feil at gammel sofa ble ødelagt, men ikke min feil at de velger å erstatte den med en dyr sofa...

Besvart 03.12.2018 10:43
 

Svar
Hei

Du skal som utgangspunkt bare erstatte utleiers faktiske økonomiske tap som følge av skaden. I tillegg skal det gjøres fradrag for "berikelse". Det vil si at hvis utleier ender opp med en bedre sofa som følge av erstatningen, så skal det gjøres fradrag for den fordelen utleier får.

I praksis betyr dette at det ikke er avgjørende hvilken faktiske verdi den gamle sofaen hadde, men hvilken utgift utleier måtte hatt for å erstatte den. Hvis den nye sofaen er tilsvarende type og kvalitet som den gamle, så har utleier krav på erstatning for denne, men da med fradrag for den fordel han får ved at han nå står igjen med en helt ny versjon.

Akkurat hvordan man regner på dette kan jeg ikke si noe sikkert om, men du har nok krav på noe fradrag. Akkurat hvor stort det bør være må du nesten komme frem til med utleier.

Håper dette var til hjelp.

Hilsen Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Konflikter kan løses

Konfliktrådet

Han sier han skal banke skitten ut av meg. Hva skjer om butikken finner ut at jeg har stjålet? Sykla inn i en bil, og det ble merker. Ble trua, men saken ble anmelst

Mange får hjelp av konfliktrådene. Vi har samlet noen typiske spørsmål og svar her, husk at konfliktrådet kan være til god hjelp i en konflikt.

Les mer

Rettigheter som leietaker

Fire ungdom sitter rundt et bord og spiller kort. (www.colourbox.com)

Visste du at du har rett til å nekte utleier adgang til hybelen eller leiligheten din? Sjekk oversikten for noen av rettighetene du har som leietaker.

Les mer

Ditt ansvar når du leier bolig

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett