Hopp til hovedinnholdet

Er det lov til å gå ut på byen med en multitang med en liten kniv?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, er det lov til å gå ut på byen eller på en fest med en multi tang som har en liten kniv i seg? En som er under 10cm lang. Er det lov da eller er det ikke lov i det heletatt?

Besvart 11.03.2019 21:46
 

Svar
Hei

Ifølge straffeloven § 189 andre ledd er det forbudt å gå med kniv eller annet redskap som er egnet til å skade andre (påføre noen en kroppskrenkelse) på offentlig sted.

Det er altså ingen grense for hvor stor en kniv må være for at det skal være ulovlig, det avgjørende er om kniven er egnet til å skade andre. Kniver, selv om de er små, vil som den store hovedregel være egnet til å skade andre, og er dermed forbudt å bære offentlig. Man kan tenke seg unntak i form av en sløv lekekniv. 

Jeg nevner for ordens skyld at forbudet mot å bære kniv på offentlig sted ikke gjelder hvis man bruker den til jobb, friluftsliv eller andre vanlige oppgaver der man er nødt til å bruke kniv (såkalte "aktverdige formål"). Det er likevel straffbart å gå med kniven når du ikke har behov for den, for eksempel på kveldstid i helgene. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Går du med kniv?

Har du tenkt hva du vil gjøre om du kommer i en situasjon der du kan bli fristet til å bruke kniven? Eller hvilke konsekvenser det kan ha for deg og de rundt deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett