Hopp til hovedinnholdet

Har læreren lov til å si homofobe ting i klassen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! På skolen i dag stilte en elev læreren vår et spørsmål om hans mening om homofili. Han sa da at han mente at det de gjorde var avskyelig og at han ble kvalm av det. Han sa at det er en synd (dette er en kristen skole). Jeg er klar over at lærere kan svare på spørsmål fra elevene, men er det lovlig/greit å si sånt foran en skoleklasse i en naturfagstime?

Besvart 12.03.2019 10:33
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter ung.no. Det er ikke greit når en lærer sier ting som oppfattes som homofobe, rasistiske eller kvinnefiendtlige. Identitetsbasert mobbing er enhver form for mobbing relatert til karaktertrekk som er unike for et barns identitet, slik som etnisitet, religion, seksuell orientering, kjønn, kjønnsidentitet eller fysisk fremtreden. Lærere skal selvsagt ikke bidra til å legalisere identitetsbasert mobbing.

Selv om skolen er kristen er det en lærers plikt å sørge for at elevene har et trygt og godt skolemiljø. Opplæringslova kan du lese mer om her.  Aktivitetsplikten i opplæringslova betyr at du kan gjøre rektor oppmerksom på at læreren har sagt dette, og at skolen har plikt til å reagere.

Veldig mange har fordommer mot homofile, og alt for mange viser det åpenlyst ved å trakassere og være nedlatende mot homofile. Alt for mange homofile har opplevd verbal sjikane, eller vold rettet mot seg ved å være åpen om sin legning. For veldig mange homofile har det vært svært vanskelig å være åpen om det. Undersøkelser viser at så mange som 25% av homofil ungdom har prøvd å ta sitt eget liv, og selvmordstanker er 6-7 ganger vanligere blant homofile enn blant heterofile.

Det som er pussigst når det gjelder homofobi er hvordan noen mennesker synes det er truende hvilken seksualitet andre har. Ingen har noe med hvilken seksuell legning du har så lenge din seksualitet ikke er til skade for andre. På samme måte har ikke du noe med andres seksualitet. Noen ganger kan det hjelpe mot fobier å lære mer om det man er redd for, også for lærere.

Håper dette er til hjelp, lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

Skoleproblemer? Få hjelp av Elevorganisasjonen

Elevorganisasjonen

Har læreren din lov til å stryke deg på en prøve du ikke har vært på? Elevorganisasjonen er tilgjengelig på både sms og e-post, og kan hjelpe deg med problemer du har på skolen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett