Hopp til hovedinnholdet

Er det lov at mamma har passordet til skolebrukeren min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, mamma sier at hvis jeg ikke svarer nøyaktig på alle spørsmål hun har om lekser og prøver og slikt, vil hun gå inn på min skolebruker(samme som om jeg bare skulle logget inn på hennes pc) for å sjekke selv, for å kontrollere meg som om jeg var et lite barn. Er dette lov? Jeg har jo krav på privatliv, og jeg føler meg veldig ukomfertabel når jeg vet hun kan passordet mitt og kan gå inn å sjekke alle dokumentene mine til enhver tid. Det nytter ikke snakke med henne, hun er i sin egen lille boble. I tillegg til dette sa hun at hvis jeg ikke fortalte henne alt og gjorde alt hun sa så måtte jeg slutte på friidrettsaktiviteten min..

Besvart 15.03.2019 10:02
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at det er irriterende for deg at mamma vil vite alt om skolearbeidet ditt og vil ha passordet ditt for å gå inn selv. Selv om det er irriterende og føles som inntrengning i privatlivet ditt, har hun lov til det. Skolen oppfordrer foreldrene til å ha passordet til skolebrukeren slik at de kan gå inn å følge med. Det er foreldrenes plikt å sørge for at barnet følger med på skolen.

Mange foreldre ønsker å ha kontroll på barna sine, og målet med det er at de ønsker at det skal gå bra med deg.

Barneloven gjelder for barn og unge under 18 år, og regulerer blant annet barnas rettigheter i forhold til foreldrene. I Barneloven §30 står det at foreldre har både rett og plikt til å ta avgjørelser for barnet i personlige forhold. Avgjørelsene skal tas ut fra barnets interesser og behov.

Samtidig bestemmer barnekonvensjonen artikkel 16 at alle barn har rett til privatliv. Retten til privatliv gjelder også innad i familien, og det betyr at du i utgangspunktet har lov til å bestemme hvor mye informasjon du har lyst til å dele med foreldrene dine. Hovedregelen er derfor at foreldrene dine ikke kan kreve å få passordet til Facebook-kontoen din, men passordet til skolebrukeren din blir noe annet.

Foreldrene dine har en plikt til å gi deg god omsorg. I dette ligger også et ansvar for å passe på at du ikke havner i situasjoner som er skadelige eller farlige for deg. Hvis foreldrene dine har gode grunner til å mistenke at du har havnet i en situasjon som kan være skadelig eller farlig for deg vil de kunne ha en rett og en plikt til å blande seg inn i ditt privatliv slik at de kan ta vare på deg. Da kan de også ha passordet til Facebook eller andre sosiale medier. Din rett til privatliv må altså veies opp mot dine foreldres rett og plikt til å gi deg god omsorg og til å ta vare på deg.

Håper dette ble forståelig for deg, selv om det kanskje ikke var svaret du

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett