Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg flytte hjemmefra mens jeg fortsatt går på videregående?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 18 år, jeg går fortsatt på videregående men ønsker å flytte ut fordi huset er for liten og jeg ønsker å være mer selvstendig, kan jeg da flytte ut selv når jeg går fortsatt på VGs? Må jeg da ta opp lån eller får jeg stipend? Og hvor mye? Jeg går jo fortsatt på vgs!

Besvart 04.09.2019 11:14
 

Svar
Hei

Hei!

Så fint at du har et ønske om å være mer selvstendig! Når du har fylt 18 år er du myndig og dermed kan du bestemme helt selv om du vil flytte hjemmefra. Det spiller ingen rolle om du går på videregående eller ikke, du kan flytte ut når du selv ønsker det. Det viktigste er at du har et sted å bo og at du har råd til å bo alene. 

Du har mulighet til å få både lån og stipend av Lånekassen når du går på videregående, både når du bor alene og når du bor hjemme. Ettersom jeg ikke kjenner deg eller din situasjon kan jeg ikke si akkurat hvilke lån og stipender akkurat du har krav på. Men du kan blant annet ha rett til utstyrsstipend, grunnstipend, bostipend og reisestipend fra Lånekassen. I artikkelen "Disse stipendene kan du søke om på videregående" kan du lese mer om hvilke stipend som finnes for elever i videregående skole, og hvilke stipend du har krav på.

Hvis det er slik at du føler at du må flytte ut fordi det er for vanskelig å bo hjemme, kan du få ekstra støtte av Lånekassen. På Lånekassen sine nettsider kan du lese mer om hva som skal til for å få en slik ekstra støtte og du kan finne ut om din hjemmesituasjon gir rett til ekstra støtte. I utgangspunktet er det ikke tilstrekkelig at man bor i et lite hus. Kanskje er det andre ting som gjør det for vanskelig for deg å bo hjemme? Da må du fortelle om det til Lånekassen, så vil de vurdere hva du har krav på. 

Jeg håper dette ga svaret du trengte. Hvis ikke er du velkommen til å skrive til oss igjen. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett