Hopp til hovedinnholdet

kan det få konsekvenser for meg å bli arrestert i en demonstrasjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål! Jeg er veldig opptatt av klima og miljø og har nettopp meldt meg inn i Extinction Rebellion for å demonstrere osv. Så står det om jeg er villig til å bli arrestert i demonstrasjonen. Jeg selv har ikke noe problem med det og synes det er helt greit med tanke på at jeg vil gjøre alt for klimaet. Men får det noen konsekvenser for meg, utenom å måtte sitte i arresten i noen timer da selvfølgelig! Jeg vil vel ikke få noe på rullebladet og det vil vel ikke ha noe å si for fremtiden min og jobber? Er jo bare 16 år!

Besvart 04.09.2019 20:30
 

Svar
Hei

Retten til demonstrere er sikret i grunnloven § 100. Man trenger ikke søke på forhånd for å holde en demonstrasjon. Derimot følger det av politiloven § 11 at man er pliktig til å melde fra til politiet i god tid på forhånd hvis demonstrasjon skal holdes på offentlig sted. Etter samme bestemmelse har politiet en viss rett til å forby demonstrasjonen, hvis det er grunn til å frykte at den vil forårsake alvorlig forstyrrelse av den offentlig ro og orden eller den lovlige ferdsel, eller formålet strider mot loven. Hensynet til ytringsfriheten tilsier at politiet bør være tilbakeholdne med å nedlegge forbud mot en demonstrasjon.

Det følger av politiloven § 30 nr. 3 at unnlatelse av å overholde meldeplikten etter § 11 kan straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder. Å delta i en ulovlig demonstrasjon kan også stride mot straffeloven § 181 om ordensforstyrrelser. Denne paragrafen sier at man kan straffes med bøter eller fengsel i inntil seks måneder.

Dersom du blir arrestert for ordensforstyrrelse i forbindelse med en demonstrasjon vil dette havne på rullebladet ditt, les mer om dette i vedlagte artikkel. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Engasjert? Bli med i en organisasjon!

Ungdommer demonstrerer utenfor Stortinget i Oslo (foto: ung.no)

Hva brenner du for? Ønsker du å påvirke samfunnet rundt deg? Eller kanskje ser du etter nye venner? Å engasjere seg i en organisasjon gir mange fordeler.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Når blir saker på rullebladet fjerna? Og får det betydning for jobb?

Gutt sitter foran PCen (colourbox.com)

Har du fått en anmerkning på rullebladet og redd for at det skal følge deg resten av livet?

Les mer

Disse yrkene og utdanningene krever politiattest

Politimann (colourbox.com)

Det er svært mange forskjellige lover og forskrifter som avgjør hvem som kan kreve politiattest. Listen du ser her, inneholder derfor bare noen eksempler på slike yrker og utdanninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett