Hopp til hovedinnholdet

Hvilke rettigheter har man i frivillig rusbehandling?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Hvilke rettigheter har man under et opphold i frivillig langtids rusbehandling? Tenker da på generelle ting som f. eks hvor mange ganger i løpet av en dag man har krav på mat etc. Finnes det en side med informasjon om dette? Kan instutisjonen kreve at alle pasientene må forlate instutisjonen i en time X antall ganger pr uke? Hva gjør man da hvis man ikke har gode nok klær til og være ute på f. eks vinteren?

Besvart 09.09.2019 09:23
 

Svar
Hei gutt 20 år!

Du stiller mange gode spørsmål som det dessverre ikke er så lett å svare på basert på en melding. Institusjonene må forholde seg til lovverk og nasjonalfaglig retningslinjer. Du har selvfølgelig rettigheter til at behandlingen blir tilpasset dine individuelle behov. Det kan være litt forvirrende og fortvilende, men det er viktig du setter deg inn i rettigheter og får god informasjon om hva behandlingen skal inneholde. Det finnes heldigvis gode steder du kan ta kontakt for å hjelp til å vurdere din sak. 

Snakk med ansatte om det du lurer på. Institusjoner må ha en plan og informasjon om hva behandlingen inneholder. Denne kan du ofte finne nettsider og i permer ved institusjonen. Ansatte ved institusjonen skal kunne disse godt og de kan også gi deg informasjon. Dersom du har spørsmål så anbefaler jeg deg snakke med en ansatt du har god kontakt med. Finnes det en sosionom du kan snakke med?

Dersom du er misfornøyd eller ikke mener institusjonen forholder seg til lover og retningslinjer kan du ta kontakt med pasient- og brukerombudet. De kan bistå deg med å gjøre en vurdering av din sak og gi råd og veiledning om hvordan du bør gå videre. Du finner mer informasjon om de på helsenorge.no. All hjelp her er gratis og de har taushetsplikt. Du kan også velge være anonym om du ønsker det. 

Det finnes gode sider hvor du kan finne informasjonen, men det krever selvfølgelig litt lesing. 

Den første jeg vil anbefale for deg er Lov- om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven).

Du også finne informasjon om rusbehandling i nasjonalfaglige retningslinjer. Denne ligger på helsedierektoratet.no og heter Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet. 

Håper dette var til hjelp! Sender deg mange tanker og klemmer!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett