Hopp til hovedinnholdet

Har andre lov til å oppbevare bilder av meg på mobilen, uten min tillatelse

Jente 15 år
 

Spørsmål

Har andre lov til å oppbevare bilder jeg er i på mobilen, uten min tillatelse? Hun har også lagt bilder med meg ut på min story eller en vanlig snap? Kan jeg anmelde henne? (PS. Jeg har ikke fått hjelp av å lese artikler)

Besvart 10.09.2019 21:33
 

Svar
Hei

Det kan godt hende du har rett til å anmelde, det kommer litt an på hvilke type bilder hun har av deg og situasjonene de ble tatt.

Etter åndsverkloven § 104 kan et bilde av deg som hovedregel ikke gjengis eller vises offentlig, uten samtykke fra deg. En snapstory regnes som offentlig. så dersom du har sagt at du ikke  ønsker bilde av deg på storyen hennes så kan det være ulovlig. 

Men det er noen unntak fra regelen: 

Blant annet gjelder dette der avbildningen har aktuell og allmenn interesse, der avbildningen av personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet og der bildet gjengir forsamlinger og lignende. Som eksempel på det siste kan være bilder av publikum på en konsert eller en fotballkamp, eller bilder av 17-maitoget i byen.

Når det kommer til det å ta et bilde av deg å ha på mobilen så er det sånn at å ta bilde eller filme noen uten samtykke kan i noen tilfeller regnes som krenking av privatlivets fred.

Etter straffeloven § 266 kan den som "ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år." 

Hva som faller inn under denne bestemmelsen må vurderes konkret i hver enkelt sak. Men bilder og videoer som er krenkende, avslørende eller nedverdigende for dem som avbildes vil være eksempler på dette. For eksempel bilder som blir brukt i mobbing.

Dersom du ønsker et mer konkret svar for hva som gjelder i akkurat din sak, og om du kan anmelde så kan du chatte med Politiets nettpatrulje på Facebook. Eller kontakte politiet der du bor. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

Gutt med bukse og boxershorts på knærne (colourbox.com)

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Landsdekkende telefonnummer til politiet

Politiet: 02800

Ringer du 02800 kommer du automatisk til hovedsentralbordet i det politidistriktet du befinner deg i. Tilbudet er døgnåpent.

Nummeret erstatter IKKE nødnummeret 112.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett