Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å overvåke andre personer?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har et konkret spørsmål om det er tillatt å bryte seg inn i andres leilighet for så å sette opp overvåknings-utstyr? (Det har vært et tilfelle hvor naboer har brutt seg inn i mitt rom, for så og sette opp overvåkningsutstyr, med hensikt i å integritetskrenke og for å krenke privat-livat mitt. Er det rettslig tillatt å sette inn kamera i rommet til en mindreårig for å overvåke, i tillegg til å forfølge en person ute i det offentlige? Hva slags tips har dere til demontering/fjerning av innlagt overvåknings-utstyr? Håper dere har noen gode svar Hjelp,

Besvart 12.09.2019 19:44
 

Svar
Hei

Det er ikke lov å bryte seg inn i andres rom/leiligheter/hus, det følger av straffeloven § 268. Det er i utgangspunktet heller ikke lov å overvåke andre med skjult kamera. Det kan blant annet rammes av straffeloven § 266 om krenkelse av andres fred. Det er heller ikke lov å forfølge personer, det står i straffeloven § 266 a.

Du kan lese mer om ulovlig kameraovervåking på Datatilsynet sin nettside

Jeg gjør oppmerksom på at politiet i forbindelse med etterforskning av alvorlig kriminalitet har anledning til å overvåke personer mv. Det er imidlertid strenge regler for hva politiet kan gjøre. 

Jeg har dessverre ikke tips for demontering av utstyr.

Hvis du er utsatt for innbrudd, overvåkning og forfølging fra privatpersoner, bør du kontakte politiet for å vurdere å anmelde dette. Kanskje de også kan svare på hva du bør gjøre med tanke på fjerning av utstyr. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kontakt politiet

Politiet 02800, ung.no

Ringer du 02800 kommer du til nærmeste politidistrikt, og du får svar uansett når på døgnet du ringer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett