Hopp til hovedinnholdet

Er det ulovlig å beholde et lettkledtbilde av noen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk engang tilsendt et bilde fra en jente der hun sto i truse og singlet. Hun ønsker nå jeg skal slette bildet og truer med å politianmelde dersom jeg ikke gjør. Jeg har egentlig ikke noe problem med å slette bildet, men er det egentlig ulovlig å beholde det? Jenta var 16 år gammel på bildet. Jeg tenker at jenter i bikini er mye mer lettkledd, og det er vel ikke ulovlig å ha bilder av det?

Besvart 10.09.2019 21:57
 

Svar
Hei

Siden hun har bedt deg om å slette bildet er det definitivt den rette tinge å gjøre!

Når det kommer til lovverk så kan bildet av henne falle inn under straffeloven § 266 .

Som sier at: den som "ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år." 

Hva som faller inn under denne bestemmelsen må vurderes konkret i hver enkelt sak. Men bilder og videoer som er krenkende, avslørende eller nedverdigende for dem som avbildes vil være eksempler på dette. 

Hva som regnes som avslørende må nesten den som er avbildet få lov til å definere. 

Siden hun er under 18 år, regnes hun fortsatt som barn og et lettkledt bilde av henne kan regnes som et bilde som seksualiserer barn, dette er ulovlig å ta, ha og dele. 

Dersom du ønsker et mer konkret svar for hva som gjelder i akkurat din sak, kan du chatte med Politiets nettpatrulje på Facebook. Eller kontakte politiet der du bor.

Håper du fikk svar på det du lurte på!
Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett