Hopp til hovedinnholdet

Blir det registrert hos politiet at jeg var på fest der noen røykte hasj?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

I kveld var jeg på en fest i en leilighet med omtrent 30 andre stk. Omtrent 20 minutter inn i festen kom politiet på døra, jeg hadde ikke rørt noe som har med rus og gjøre på dette tidpunktet. De kom inn og fant tegn på at noen på festen hadde røyket hasj. De tok deretter ned navnene på alle som befant seg der og lot oss gå. De tok ingen promille tester, ingen urin prøver. De fant heller ingen konkrete beviser mot at noen hadde røyket hasj bortsett fra at 2 stk inrømmet det. Mitt spørsmål er hva dette vil bety for fremtiden. De forklarte oss at det kom til å stå i registeret: "Var tilstede på fest der det ble røyket cannabis". Også at om vi noen gang ble stoppet av politiet på nytt vil de kunne se dette. Er det ikke litt urettferdig ettersom jeg ikke hadde rørt noen ting? Det ser jo ikke bra ut, og jeg føler at dette vil sette meg i et annet lys dersom jeg blir stoppet noen annen gang av poilitiet. Er det noe jeg kan gjøre for å få dette fjernet osv?

Besvart 18.09.2019 09:13
 

Svar
Hei

Politiet har et internt arbeidsregister hvor de skriver opp mye av det de gjør, som navn på personer de har snakket med uten at det blir en straffesak, registreringsnummer på biler de har stoppet osv. Alle ansatte i politiet vil kunne lese hva som er skrevet her. For eksempel at noen ble mistenkt for bruk av narkotika, navnet på ungdom som får en advarsel på grunn av bråkete oppførsel osv. Jeg er usikker på om det er noen mulighet for å fjerne eller korrigere opplysninger i politiets interne register. Det må du eventuelt kontakte politiet om. 

Jeg gjør oppmerksom på at politiets interne register er noe annet enn politiets reaksjonsregister. I det sistnevnte registreres ulike straffereaksjoner mv., og det er det registeret som gir grunnlag til politiattesten (rullebladet). 

Husk at politiet også jobber for å forebygge kriminalitet. Dersom de er bekymret for at en ungdom er på vei inn i et kriminelt miljø, kan de kontakte barnevernet eller de kan innkalle ungdommen og foreldrene til en såkalt bekymringssamtale. Du kan lese mer om hva som er formålet med en slik samtale i den vedlagte artikkelen.  

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett