Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble filmet mens jeg hadde sex. Er dette ulovlig?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 16 som har hatt samleie med en gutt på 18 for litt over et halv år siden. Er vel nærmere 8 måneder siden og jeg fant ut i går at dette ble filmet av to av vennene hans. Dette var avtalt mellom de tre, de hadde ikke mitt samtykke og de har så vidt jeg vet fortsatt videoen. Siden jeg er under 18 lurer jeg på om dette er barnepornografi? Hvordan anmelder jeg dette? Og hva vil «boten» dems havne på sånn ca? Evt hvilken annen straff kan de få? Den ene (av de to som filmet det) er 18 og han andre er jeg litt usikker på, men tror han var 17 da det skjedde og har fylt 18 nå. Takk!

Besvart 30.09.2019 21:18
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du er 16 år, og at samleiet skjedde for ca. 8 måneder siden. Dersom du da var 15 år, vil dette være et straffbart forhold etter straffeloven § 302. Dette kan medføre fengselsstraff med inntil 6 år for han du hadde samleie med.

Siden du er under 18 år, regnes du for å være et barn. En film som viser at en annen person har sex med deg, vil derfor være ulovlig etter straffeloven § 311 første ledd bokstav a, og kan straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.

Du kan anmelde forholdet ved å kontakte din lokale politistasjon. Du kan også ringe politiet på telefonnummer 02800. Dersom du synes dette er skummelt, kan du få med deg en voksen person som kan være der sammen med deg.

Hvor mye "gjerningspersonene" kan få i bot, er vanskelig for meg å svare på. Det er det politiet eller domstolen som eventuelt må bestemme.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett