Hopp til hovedinnholdet

Jeg lånte bort bankortet mitt til en venninne slik at hun kunne komme inn på et utested. Hun ble tatt for å bruke falsk legitimasjon. Jeg var redd for å bli involvert i saken og ringte banken og meldte bankkortet mitt mistet/stjålet. Hva slags straff kan jeg få?   

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lånte bort bankkortet mitt til en venninne for litt over 1 måned siden. Jeg var 20, og hun ble 20 om litt over 1 uke. Vi var på et utested og ville inn på en bar som var 20 års aldersgrense. Hun brukte bankkortet mitt, og jeg brukte skolebeviset mitt. Hun ble tatt for falsk leg, og innrømmet det. Jeg holdt meg utenfor, for å unngå å bli involvert. Kortet mitt ble inndratt, og jeg ringte til banken for å få det blokkert. Nå har hun fått brev fra politiet der hun skulle svare på spørsmål om hvordan hun fikk tak i kortet og hvorfor hun brukte det. Hun svarte ærlig på det, at hun hadde lånt det av en veninne. Mitt spørsmål er hva min straff i dette blir? Blir jeg tatt for dokumentforfalskning og får prikk på rullebladet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du har gitt uriktige opplysninger til banken. Dette kan medføre reaksjoner både fra banken og fra politiet. Du kan for eksempel snakke med banken og spørre om hva banken har tenkt å gjøre med saken. Når det gjelder eventuell straff følger det av straffelovens § 372 at den som bruker andres legitimasjon til å legitimere seg kan straffes med bøter eller med fengsel inntil fem måneder. Det fremgår også av straffelovens § 372 at den som låner bort sin legitimasjon kan bli straffet med bøter eller med fengsel inntil tre måneder, dersom han eller hun visste eller burde forstått at legitimasjonen ville bli brukt uberettiget.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett