Hopp til hovedinnholdet

Kan mamma nekte meg å bruke pengene jeg fikk til konfirmasjonen min?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

jeg fikk under 75000 ved konfirmasjonen. men får ikke bruke noen av dem. mamma sier hun har lov til og bestemme over de til jeg er 18. loven sier:§ 33. En mindreårig rår selv over midler som han har tjent ved egen virksomhet efter det fylte 15de år, eller som vergen eller nogen annen har latt ham få til egen rådighet. jeg får forsatt ikke bestemme over pengene. hva gjør jeg? er ikke det mine penger? har mamma lov til og ta konfepenger inn og ut av banken? jeg antar jo de er mine, og er det ikke slik at hun skal ah samtykke av meg? viss jeg for eksempel har lyst å kjøpe ny jakke så får jeg ikke lov til det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg tror det er mange ungdom som opplever det du opplever, at foreldre vil forsøke å styre hva deres barn bruker pengene sine på. Når det gjelder konfirmasjonspenger er det jo ofte snakk om mye penger, og moren din er antagelig redd for at du skal bruke dem på en måte som hun mener er ufornuftig. Det er jo ikke uvanlig at ungdom og foreldre har til dels veldig ulike meninger om hva som er fornuftig og nødvendig å bruke penger på.

 

Det er riktig som du sier at lovens utgangspunkt er at ungdom over 15 år selv bestemmer over penger som de har tjent eller fått i gave. Den som gir gaven kan imidlertid sette betingelser. Feks kan bestemoren din gi deg en pengegave på betingelse av at pengene brukes til utdanning eller bolig. Når det ikke er satt betingelser for gaven kan moren din etter vergemålsloven § 33 bare nekte deg å bruke pengene dersom du bruker pengene på en måte som klart er til skade for deg, f.eks. narkotika. Å kjøpe f.eks. en jakke kan ikke sies å være klart til skade for deg, og moren din kan derfor i utgangspunktet ikke nekte deg å bruke pengene dine på det.

 

Det er likevel viktig å huske på at en av hovedoppgavene som forelder er å forberede barnet/ungdommen på livet som voksen. Å kunne bruke penger på en fornuftlig måte er en del av dette. Foreldre vil derfor på forskjellige måter forsøke å styre ungdommens handlinger og valg ved f.eks. å inndra eller gi goder. Så lenge det er snakk om goder som kan anses som "luksusting", som du ikke har krav på fra dine foreldre i utgangspunktet, har foreldre anledning til dette. Sånn sett har foreldre til en viss grad mulighet til å ha en finger med i spillet når du bruker konfirmasjonspengene dine. Det er likevel til syvende og sist du som bestemmer, så lenge det ikke er satt noen betingelser for gavene.

 

Jeg foreslår at du forsøker å snakke med moren din om hva du vil bruke pengene til, og hvorfor det er viktig for deg. Du kan også be henne fortelle hvorfor hun vil nekte deg å bruke pengene på akkurat det. Kanskje dere kan bli enige om at du kan bruke noen av pengene som du selv vil, og så spare resten i banken? 

Vennlig hilsenjuristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett