Hopp til hovedinnholdet

Straff for å kjøre moped på gangsti i beruset tilstand

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg kjørte med 1,77 i promille gjennom en gangsti fra politiet med en bakpå med trimmet moped. Hvilken konsekvenser for bil lappen og bot kan jeg regne med å få ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er vanskelig i dette tilfellet og gi deg et klart svar på akkurat hva politiet vil gi deg i straff. Dette er noe du vil få beskjed om skriftlig av politiet så fort de har behandlet saken din. Du har brutt mange regler, bla. ved å kjøre i beruset tilstand og å kjøre på gangsti, som er forbeholdt gående. Du sier du kjørte på en gangsti. Men jeg vil tro at du også før dette kjørte på veien. Du har hatt en bakpå mopeden, noe som er ulovlig og du har også brutt reglene ved å "kjøre fra" politiet.

 

Det følger av vegtrafikkloven§ 22 at:

 

"Ingen må føre eller forsøke å føre motorvogn når han er påvirket av alkohol (ikke edru) eller annet berusende eller bedøvende middel. Har han større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille eller en alkoholmengde i kroppen som kan føre til så stor alkoholkonsentrasjon i blodet, eller større alkoholkonsentrasjon i utåndingsluften enn 0,1 milligram per liter luft, regnes han i alle tilfeller for påvirket av alkohol (ikke edru) i forhold til bestemmelsene i denne lov. Villfarelse med hensyn til alkoholkonsentrasjonens størrelse fritar ikke for straff." 

 

§ 31 i samme lov sier at du kan risikere bot og ubetinget fengsel. Du vil nok ikke få fengsel på grunn av din lave alder men politiet kan frata deg mopedlappen og gi deg utsettelse på førerkortet.

 

Jeg håper du tenker deg godt om neste gang du legger ut på veien i beruset tilstand. Da tenker jeg ikke bare av hensyn til deg, men du utsetter også andre for fare.

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett