SVAR
Besvart 08.02.2012 12:49:59
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Hei
Takk for at du skriver til oss.
Det er flott at din pappa har klart å slutte med narkotika. Det er litt av en seier for han, og sikkert en lettelse for dere som lever sammen med han.
Det høres ut som om du er en veldig ansvarsfull sønn, som er veldig glad i faren din, og som vil hjelpe han. Så heldig han er. Det sier også mye om deg som menneske. Mange som bor sammen med noen som misbruker rusmidler involveres ofte i "rus-livet" og prøver så godt det går å hjelpe den som strever. Noen gang sliter barn og unge seg helt ut gjennom å ta ansvar som den voksne ikke helt selv klarer pga rusen. Det er helt normalt, men ikke spesielt bra for barnet/ungdommen. Jeg forstår godt at du har lyst å hjelpe pappaen din, men jeg ber deg samtidig å tenke på hva du selv makter og hva det gjør med deg å måtte ta så mye ansvar.
Hvis du blir stevnet som vitne, har du rett til å vitne. For at du skal få vitne må du imidlertid være stevnet av retten. Det er altså opp til retten å finne om de synes det er nødvendig at du vitner.
Derimot har du ikke plikt til å vitne i rettssaken. Det følger av straffeprosessloven § 122 at barn av tiltalte ikke har plikt til å vitne. Hvis du skal vitne, vil du mest sannsynlig vitne i selve hovedforhandlingen. Siden du er under 16 år, gir imidlertid straffeprosessloven §§ 239 og 298 en viss åpning for at du kan forklare deg utenfor hovedforhandlingen, og opptak av forklaringen blir avspilt under rettsaken.
Vennlig hilsen
Psykologen/Juristen