Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg vitne i faren min sin rettsak?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, Faren min har vært i retten og fikk 10 måneder fengsel betinget eller noe så han trenger bare å sitte i 3 måneder , pga en mindre narkotikadom. Han har sluttet med Narkotika for lenge siden nå. Men han og mamma anket dommen og han skal sikkert i retten på nytt. Jeg lurer på om jeg kan være med i retten som vitne og snakke og forsvare han, for jeg har mye jeg skulle sagt der for jeg det er jo jeg som er sønn hans. Mamma sier att jeg kan være med i retten om det går ann. Jeg har tidligere vært på barnas hus i avhør, men da var jeg bare 13. Nå har jeg en del jeg kunne sagt i retten og sånn. Jeg er 15 år nå. Jeg lurer på hvordan det er der, om jeg bare må sitte å høre på hva jeg sier, eller om jeg får være vitne og si ting? Har jeg rett til å komme i faren min sin rettsak , jeg har ett godt forhold til han og han er gift med mamma og alt sånt går bra. Sa får jeg være med i retten om jeg vil?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiHei

 

Takk for at du skriver til oss.

 

Det er flott at din pappa har klart å slutte med narkotika. Det er litt av en seier for han, og sikkert en lettelse for dere som lever sammen med han.

 

Det høres ut som om du er en veldig ansvarsfull sønn, som er veldig glad i faren din, og som vil hjelpe han. Så heldig han er. Det sier også mye om deg som menneske. Mange som bor sammen med noen som misbruker rusmidler involveres ofte i "rus-livet" og prøver så godt det går å hjelpe den som strever. Noen gang sliter barn og unge seg helt ut gjennom å ta ansvar som den voksne ikke helt selv klarer pga rusen. Det er helt normalt, men ikke spesielt bra for barnet/ungdommen. Jeg forstår godt at du har lyst å hjelpe pappaen din, men jeg ber deg samtidig å tenke på hva du selv makter og hva det gjør med deg å måtte ta så mye ansvar.

 

Hvis du blir stevnet som vitne, har du rett til å vitne. For at du skal få vitne må du imidlertid være stevnet av retten. Det er altså opp til retten å finne om de synes det er nødvendig at du vitner.

 

Derimot har du ikke plikt til å vitne i rettssaken. Det følger av straffeprosessloven § 122 at barn av tiltalte ikke har plikt til å vitne. Hvis du skal vitne, vil du mest sannsynlig vitne i selve hovedforhandlingen. Siden du er under 16 år, gir imidlertid straffeprosessloven §§ 239 og 298 en viss åpning for at du kan forklare deg utenfor hovedforhandlingen, og opptak av forklaringen blir avspilt under rettsaken.

 

Vennlig hilsen

 

Psykologen/Juristen

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett