Hopp til hovedinnholdet

ødela toalettsete på skolen. er dette hærverk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er far til en jente på 15 år som av skolen har blitt anklaget for hærverk. Hun sto og tullet på et toalettlokk som helt overaskende for alle gav etter og ble ødelagt. Toalettsetet har vi erstattet så den er grei, men vi er usikre på om skolen kan kalle dette for hærverk når det slett ikke var meningen å ødelegge noe. Er ikke hærverk bevisst skadeverk. Synd å få dette på seg for en dum handling/lek. På forhånd takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sier at datteren din er blitt "anklaget" for hærverk. Jeg er usikker på om du mener at skolen har anmeldt saken til politiet?

Dersom dette kun var en erstatningssak, som er gjort opp, så vil ikke dette bli notert noe sted i noe register.

Dersom forholdet er anmeldt til politiet, vil det være med hjemmel i straffeloven § 291 om skadeverk. Skadeverk kalles ofte hærverk, men strafferettslig er det det samme. På denne siden står følgende om skyldkravet:

"Skyldkravet for skadeverk er forsett. Gjerningsmannen må for det første vite eller holde det som overveiende sannsynlig at gjenstanden ikke er ens egen. Tror man at man knuser egen bil, kan man ikke straffes for skadeverk. Videre må man vite eller holde det som overveiende sannsynlig at følgen av handlingen blir at gjenstanden blir ødelagt, skadet osv. Dersom man hamrer på ruten for at noen skal lukke opp, og ruten knuser på grunn av tidligere brist, har ikke skadevolder hatt forsett om å ødelegge ruten, og kan dermed ikke straffes for skadeverk.

Man kan ikke straffes for uaktsomt skadeverk på vanlige gjenstander, uten spesiell betydning eller verdi. Etter straffeloven § 391 tredje ledd kan man kun straffes for uaktsomt grovt skadeverk, dersom gjenstanden har spesiell betydning eller stor verdi som for grovt skadeverk etter straffeloven § 292, og “såfremt uaktsomheten er grov eller skaden er øvd på grenseskjel mot naborike”. Man kan uansett være erstatningsansvarlig, dersom man har vært uaktsom."

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett