Hopp til hovedinnholdet

sliter med angst, depresjon og selvmordstanker. Mye trøtt, hvordan kan jeg endre det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 14 år og veldig deprimert og sliter med angst og panikkanfall. Tidligere drev jeg med selvskading, og nå er jeg suicidal. I det siste har jeg hatt insomnia også. Jeg sover kun 3 timer per natt. Grunnene til dette er at jeg krangler mye med foreldrene mine, og de presser meg veldig skolemessig. Ingen i familien min vet at jeg sliter, og jeg vil overhodet ikke at de skal vite det heller. Men, siden skolestart har jeg vært veldig sliten. Jeg orker såvidt stå opp, og er svimmel, trøtt og ufokusert hele dagen. Når jeg kommer hjem, sover jeg ofte i to timer før mamma kommer hjem. Jeg orker såvidt å gjøre lekser, og har ikke overskudd til noe. Har dette noe å gjøre med depresjonen min eller er det på grunn av noe annet? Er det noe jeg kan gjøre for å forbedre det? Jeg må gjøre noe nå, men hva? Tusen takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Det er vondt å høre at du har det så tungt, og at du er alene med de vanskene som du forteller om. Å ikke ha noen å dele slike ting med, kan gjøre at det føles ensomt og at vanskene oppleves sterkere. 

Du nevner ikke om du har noen å prate med om dette, men jeg får ikke inntrykk av at du har det. Derfor anbefaler jeg deg å kontakte noen så snart som mulig. Når man har selvmordstanker skal man ikke være alene med det, man må dele det med noen. Hvem tror du det vil være best å snakke med? Tenk gjerne igjennom hvem du kjenner som du tror kunne ha gitt deg den støtten som du trenger nå. Det at noen som ser deg jevnlig vet om dette vil føre til at de kan følge med hvordan det går med deg, og de kan vise mer forståelse jo mer de vet. 

Det er lurt å oppsøke helsepersonell når du har det slik du beskriver. Du forteller om angst og depresjon, som du kan få behandling for. Du skriver også om suicidale tanker, og når man har det er det viktig at noen andre kan hjelpe til med å holde troen oppe på at det hjelper å kjempe i mot vanskene. Det er mange andre løsninger enn selvmord, selv om det kanskje er vanskelig for deg akkurat nå å se de andre løsningene.

Det finnes hjelp for det du strever med, så jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. Mange ungdommer synes det er vanskelig å søke hjelp, en del er bekymret for å bli misforstått, ikke bli tatt på alvor og synes det er vanskelig å forklare negative tanker og følelser. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til hjelp, men vi vet at det å sette ord på tunge tanker hjelper og at det er viktig å oppsøke en som har kunnskap om det man strever med.

Hvis ønsker hjelp, kan du gå til helsesøster eller rådgiver på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Hvis du vil finne mer ut av hvorfor du er så sliten og trøtt nå, så syns jeg du bør gå til legen og be om en helsesjekkk. Hvis de ikke finner noe der kan du be om henvisning til BUP.

Du kan ringe til alarmtelefonen hvis du vil snakke med noen helt anonymt. Det er gratis og åpent hele døgnet. Der er det mennesker som er vant til å lytte og gi råd. Nummeret er 116 111.

Les gjerne artiklene nedenfor, det kan være nyttig for deg nå.

Lykke til videre!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser