Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hun klarer å spise foran familien, men ikke foran de i klassen.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har egentlig ikke et så stort problem med mat. Jeg klarer å spise foran familie, men jeg klarer ikke å spise på skolen og foran de i klasse. Då føler jeg meg bare feitt og at andre tenker hvorfor jeg spiser, jeg som egentlig burde gå litt ned i vekt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (15)

Det er flott at du ønsker å gjøre noe med det at du ikke spiser foran andre. Etter hvert vil det sannsynligvis by på problemer at du ikke spiser foran andre! Derfor er det lurt å ta tak i det før det blir "umulig" å gjøre noe med.

De færreste ungdommer trenger å gå ned i vekt. Det viktigste er å bli glad i kroppen sin, sette pris på den og se hvor fantastisk flott den er! I tillegg er det viktig å ha en sundt og variert kosthold og være aktiv. Det skjer mange endringer med kroppen i puberteten og ungdomstida, helt naturlig. Jenter får mer former, større muskler og pupper, og dette gjør at vekten øker litt. Det er helt normalt og sånn det skal være.

Selv om jeg nok tenker at det ville vært lurt for deg å snakke med noen om dette, så skal jeg prøve å gi deg noen tips som du kan gjøre på egenhånd.
Dersom det ikke hjelper håper jeg at du likevel vil forsøke å snakke med noen.

Det som er viktig å huske på at vi er veldig opptatt av oss selv og tror vi vet hva andre tenker om oss, men i veldig mange tilfeller er de andre like opptatt av seg selv og tror de vet hva vi tenker om dem. Det er ikke sikkert at de i klassen tenker så mye på hva du spiser, sannsynligvis ikke. Mat må jo alle ha for å overleve.
Sett deg små mål for dagen som du prøver å nå. For eksempel kan du forsøke å drikke noe foran andre. Eller å spise noe foran noen du kjenner godt som du ikke har spist foran før. Øv deg, og utvid prøvelsene dine.

Det kan være en god ide å informere noen om hva du holder på med.

Fortell det gjerne til en venninne du stoler på først. Det er viktig å ha litt støtte i den type prosjekter!

Det er fint om du kan snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. Kanskje kan det hjelpe deg å dele dette problemet med noen du stoler på.

Jeg tenker at det kan være lurt av deg å ta kontakt med helsetjenesten også. Du kan snakke med helsesøster på skolen din, fastlegen din eller helsestasjon for ungdom. Det finnes mange med god kunnskap om det du strever litt med.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan titte litt på. 

Lykke til! Dette klarer du fint:)

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Øvelser til deg som har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt.

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Selvhjelpsøvelser kan være et nyttig arbeidsverktøy for å bli mer kjent med egne tanker og følelser, og bli mer bevisst på spiseforstyrrelsens betydning og mønstre i hverdagen. Øvelsene kan hjelpe deg på veien mot å bli frisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold