Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiser lite, sliter med utseendet og får skyldfølelse når jeg spiser.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg lurer vell egentlig på hvordan jeg skal ta ting opp. Jeg vet ikke helt når det startet, men har en god stund ikke spist veldig mye. Jeg er aldri sulten, så spiser ikke noe før middag, og heller ikke noe etter. Jeg sliter en god del med meg selv, sånn utseende. Har fra jeg var liten alltid vært stor, og også fått et par kommentarer som har bekreftet det jeg synes om meg selv. Den siste tiden har jeg fått kommentarer som at jeg har blitt tynn og sånn, men jeg ser ikke dette selv. Mamma har blitt sur og sint og sier at jeg må spise, og kommenterer utseende mitt veldig ofte. Jeg syns det er veldig ubehagelig. Jeg får også skyldfølelse når jeg har spist, og føler jeg liksom må ta noen push ups i løpet av dagen pga dette. Jeg tør liksom ikke si ifra til noen, fordi jeg føler meg mer og mer komfortabel i kroppen min. Før veide jeg rundt 69-70kg og var ca 161-162cm. Nå veier jeg ca 54-56 og er 165cm.(Veier meg med minst mulig klær, og veier meg minst to ganger om dagen, alene)Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du ikke har det så bra om du har alle disse negative og vonde tankene om kroppen din. Om du i tillegg har fått kommentarer på kroppen din, forstår jeg at det er ekstra vanskelig.

Samtidig er det forståelig at dine foreldre begynner å bli bekymret om de ser at du bare spiser ett måltid for dagen og har blitt tynn. Kan det være at de engster seg for at du er på vei til å bli syk og få en spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelse er en alvorlig lidelse, og hos mange begynner den med en uskyldig slankekur. Derfor er det veldig viktig at du ikke begynner å slanke deg eller spise mindre enn det kroppen din trenger for å fungere normalt. Og ett måltid for dagen er alt for lite og ikke å anbefale.

Det er også slik at mange som er på vei inn i en spiseforstyrrelse ikke er helt klar over hva som skjer, derfor er det bra at du kontakter oss. For det du forteller om dine tanker om egen kropp, og skyldfølelse i forbindelse med at du spiser, kan tyde på at du er på en farlig vei. Derfor er det lurt at du tenker deg om og snakker med noen om disse tankene og følelsene. Og hjelp deg selv til å få et mer positivt syn på deg selv og kroppen din. Les mer om dette i artikkelen jeg legger ved svaret.

puberteten endrer kroppen seg i ulikt tempo og til forskjellig tid. Derfor er det så stor forskjell på dere. Og derfor er det også urettferdig og feil å sammenligne seg med hverandre.

Forsøk derfor å akseptere at det er store forskjeller på dere og unngå for mye fokus på kropp og utseende. Velg gode vaner for en sunn livsstil og ta vare på gode vennskap. 

Men mange unge er usikre på om de veier for mye og tenker at de ønsker å slanke seg. Da er det viktig å si at vi ikke anbefaler at unge mennesker slanker seg. Det kan være helseskadelig. Spis 4-5 måltider pr. dag med sunn og variert kost og vær i fysisk aktivitet minst en time hver dag.

Forsøk heller å bli mer omsorgsfull og snill med deg selv. Vær stolt over den kroppen du har og bruk mindre tid på tanker og ønsker om å se annerledes ut. Det gjør deg bare trist og oppgitt. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og vær aktiv med aktiviteter som du trives med.

Ellers vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen. Her kan du få hjelp og råd ved å snakke om dine tanker og følelser knyttet til kropp og mat. 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold