Hopp til hovedinnholdet

Er det usunt å spise chilinøtter?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Er det usunt å spise chilinøtter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Nøtter er generelt en sunn matvare. Det inneholder sunt fett som er bra for hjertet vårt, proteiner, fiber og flere vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Ettersom nøtter inneholder mye fett er det veldig kaloririkt, man skal derfor ikke spise for store mengder nøtter på en gang. En grei tommelfingelregel er at man kan spise 1-2 never nøtter som et mellommåltid f.eks.

Chilinøtter er peanøtter med et skall utenpå. De er ofte stekt i olje og har mye krydder utenpå. Peanøtta inni er det aller sunneste. Ettersom det er mye krydder på chilinøttene inneholder de en del salt. Hvis man spiser 100 g chilinøtter (ca en halv pose), så får man i seg halvparten av alt saltet man skal ha i løpet av en dag, og det er mye å få bare fra nøtter.

Det er mange andre nøtter, uten salt, som er sunnere å spise enn chilinøtter. Men hvis man er glad i å chilinøtter, så er det bedre å spise litt av det som lørdagssnacks enn f.eks. godteri. Men tenk gjerne at 1-2 never er nok. Om en matvare er usunn eller ikke kommer ofte an på hvor mye man spiser av det, for de aller fleste matvarer er det ikke usunt å spise litt uansett hva det er.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold