Hei!
Takk for ditt spørsmål til ung.no!
Sukralose er et kunstig søtstoff som brukes i blant annet lettbrus, for å gi det søt smak uten å tilsette sukker. Fordi et høyt inntak av sukker ikke er bra for helsa vår, så anbefaler vi at man reduserer sukkerinntaket, og heller velger lettprodukter med kunstig søtning fremfor de med sukker i, spesielt om inntaket er stort.
Det er forsket mye på helseeffekten hos mennesker på inntaket av kunstige søtstoffer, både sukralose, og aspartam (som er et annet kunstig søtstoff). All forskning viser at det ikke er helseskadelig for oss mennesker å innta disse søtstoffene.
Artikkelen du viser til snakker om effekten sukralose har på miljøet. Alt vi spiser og drikker havner etter hvert i toalettet, videre i kloakken og den slippes ut i havet. Noen stoffer i mat og drikke brytes dårlig ned, og da kan det påvirke planter, dyr og fisk som lever i havet. Sukralose er et stoff som brytes dårlig ned, og i følge artikkelen, kan noe forskning tyde på at dette ikke er bra for miljøet.
Det som er viktig å være klar over, er at dette er forskning på et tidlig stadium. Det betyr at man vet det ikke sikkert enda, og er nødt til å forske mer før man kan gjøre seg opp en sikker mening. Hvis det viser seg at sukralose er farlig for miljøet, kan det hende man må slutte å bruke det. Det er fortsatt ikke farlig for menneskekroppen, men vi må også ta hensyn til miljøet også.
I artikkelen står det følgende:
"Generelt mener han at undersøkelsen hverken gir grunn til å slå alarm eller slå seg til ro – men til å forske mer.
– Vår studie er ikke omfattende nok til at man kan trekke noen tydelige konklusjoner om hva slags miljøeffekter sukralose har. Men de effektene vi har sett både hos planter og krepsdyr, er definitivt gode grunner til å motivere flere undersøkelser."
Det betyr at vi vet ikke enda, og trenger ikke slutte å spise godteri og annet som inneholder sukralose. Men det må forskes mer på det, og vurderes avhengig av hva den forskningen etter hvert viser.
Husk at det er utrolig mye det forskes på innen mat, helse og miljø. Vi som forbrukere har ikke oversikt over alt som foregår, og har egentlig ikke noe annet valg enn å følge helsemyndighetenes råd, og spise de matvarene som per i dag ser ut til å være trygge, uten å bekymre oss for mye for det. Skulle det komme andre råd senere, må vi endre på vanene våre og følge det.
Det er flott at du er interessert i dette, og følger med på hva det forskes på. Forskning.no er en god kilde til pålitelig informasjon, så det er fint å holde seg oppdatert på hva som skjer gjennom den nettsiden. Men skulle det dukke opp noe forskning som gjør at matvarer vi inntar er farlig, vil de bli fjernet fra markedet og vi vil få beskjed fra helsemyndighetene.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no