Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å spise kake mange dager på rad?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Nå er det slik at jeg var i min venninnes konfimasjon i helga, og det ble litt mye kake for å si det sånn. Hvertfall en tre-fire svære kakestykker. Dagen etter var det min egen konfirmasjon, og da ble det minst like mye kake, og mandagen var besteforeldrene på besøk; og kake ble det igjen. Jeg føler meg veldig kvalm og dårlig etter at jeg spiser kake, men klarer ikke motstå! Det er ikke særlig ofte jeg spiser kake, men det blir litt mye på en gang! Jeg bare lurer på om dette var veldig dumt av meg? Er det mulig å få noe sykdommer eller noe som helst av trøbbel av å spise så mye kake og godter på tre dager? Og bør jeg fokusere på å ikke spise ting med sukker de neste dagene for å «ta det igjen»? (Jeg bare blir litt paranoid i slike sammenhenger da jeg er livredd for å bli syk) På forhånd takk!

Besvart 31.08.2018 10:09
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Dette må du ikke bekymre deg for. Det er ikke farlig for helsen din at du har spist mye kake tre dager på rad. Det som betyr noe for helsa vår, er hva vi gjør i hverdagen over lang tid. Det vil alltid komme perioder i løpet av et år der man spiser mer sukker og generelt usunnere enn resten av året. For eksempel spiser mange mer usunt i jula, men det går ikke utover helsen vår så lenge vi er sunne resten av året. Nå har du spist en del kake i flere dager, og føler deg litt kvalm av det. Da kan det være greit å spise litt sunnere igjen, da føler du deg nok bedre.

Vi anbefaler at man holder snop, snacks, kaker o.l. til én dag i uka (gjerne lørdager) på generell basis. Men er det bursdager eller konfirmasjon (eller andre spesielle anledninger), er det helt lov å skeie ut litt ekstra selv om det blir litt mer enn man vanligvis pleier. Så lenge dette ikke skjer så ofte, så gjør det ingenting for helsa vår.

Det er faktisk sunt for oss å være litt usunne av og til. Hvis man aldri tillater seg selv å kose seg med mat, så kan det gi redusert livskvalitet og et anstrengt forhold til mat, og det er ikke noe bra for kroppen.

Gratulerer med overstått konfirmasjon!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold