Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å spise usunn bakst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Eg sier til meg selv, nå skal jeg barne men jeg skal ikke spise noe selv! Men så ender det opp med at jeg spiser nesten en kopp med kjempe usunn sjokoladeblanding som er laget av smør, fløte, sukker og sjokolade! Det er jo nesten rent fett! Og itillegg spiser eg sikkert ganske mye av det når det er ferdig i omnen! Fordi viss jeg først har spist noe usunt tenker jeg at da har jeg vært usunn og da kan jeg bare være mere usunn! Trenger tips og råd! Fordi dette skjer hver gang jeg baker! Og det er egentlig ganske ofte!!

Besvart 14.09.2018 14:01
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter ung.no!

Så gøy at du trives på kjøkkenet med baking!

Jeg skjønner godt at du blir fristet til å både smake på røra og den ferdige baksten, det ser jo veldig fristende ut! Jeg tror de fleste ville hatt problemer med å holde seg unna, og ettersom vi vet at det ikke er sunt for oss å spise så mye sånn mat, så er det smarteste å unngå å lage det så ofte.

Det er kanskje det aller letteste for deg også, for å unngå å spise av det? Bakst som sjokoladekake og boller, er noe som hører til spesielle anledninger, slik som bursdager og høytider. Det er også noe man av og til kan lage til helgekosen. 

Hvis du er glad i å lage mat, så kan du kanskje begynne å lage noe annet, som er sunnere? Det finnes jo massevis av sunn mat og bakst som man kan lage.

Hva med hjemmelagde grove rundstykker? Scones? Brød?

Eller du kan lage sunne, hjemmelagde pannekaker til kveldsmat?

På denne nettsiden vil du få tips til spennende og (for det meste) sunne oppskrifter du kan prøve ut. Så får du heller holde den usunne baksten til spesielle anledninger.

Det er viktig å huske på at hvor usunt noe er, handler om mengdene man spiser. Det er ikke usunt for kroppen å spise ett kakestykke av og til, men hvis man spiser 3-4 kakestykker, og det ofte, så blir det plutselig usunt. Du må derfor ikke tenke at hvis du først har spist noe usunt, så kan du allikevel bare spise mye mer, fordi du er usunn uansett. Graden av usunnhet øker desto mer man spiser. Ta en gulrot eller puss tennene neste gang du får lyst til å spise ukontrollerte mengder.

Her er også noen tips mot søtsug, om det er noe du sliter med.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold