Hopp til hovedinnholdet

Jeg har i det siste tenkt mye på mat og spist mer enn jeg pleier.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år og er 161 cm høy. Jeg veier 59.3 kilo. Jeg pleier å spise helt normalt, variert og trener mye(6-7 ganger i uken). Når det er sagt, har jeg de siste par dagene opplevd at jeg har tenkt på mat hele dagen, og deretter spist mye mere enn jeg pleier. Syns det er superubehagelig og hater å ikke kunne føle meg mett?? Håper jeg kan få svar så fort som mulig, og svar på hvorfor jeg opplever å spise mere, og aldri føle på metthetsfølelsen. Med vennlig hilsen meg.

Besvart 08.11.2018 20:59
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra det du skriver forstår jeg at du lurer på hvorfor du nå plutselig har spist mer mat enn du pleier og ikke føler på en metthetsfølelse.Det kan være flere grunner til det, men en viktig årsak kan være at kroppen din trenger mer mat. Du er i en alder der kroppen er i vekst og utvikling. Kanskje er kroppen din i en fase nå der den har ekstra behov for mye energi og næringsstoffer. Det er helt normalt at en i tenårene kan oppleve perioder der en føler en trenger mye mat. Hva du spiser vil også kunne påvirke opplevelsen av metthet. Fiberrik mat gir økt metthetsfølelse, for eksempel havregryn, grove frokostblandinger med lite tilsatt sukker, grovt brød og grønnsaker. 

Du trener ganske mye og ved mye fysisk aktivitet trenger kroppen også at man fyller på med mat etterpå. Da er det viktig med mellommåltider før og etter trening. 

Noen spiser mer enn de pleier i perioder når ting er vanskelig. Da får man ofte mer lyst på mat fordi det demper noen negative følelser man har. Er det noe du kan kjenne deg igjen i? Er det noe som er vanskelig for deg for tiden? Da er det lurt å snakke med noen om det.

Les mer i denne artikkelen om det å være sulten og hvilken mat som gir best metthetsfølelse. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Og hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold