Hopp til hovedinnholdet

Kan man spise litt godteri hver dag?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Kan man spise litt godteri hver dag, eller er det dårlig for kroppen?

Besvart 24.11.2018 14:38
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Vi anbefaler at man holder godteri til én dag i uka. Godteri inneholder masse sukker, og ingen næringsstoffer som kroppen trenger: vitaminer, mineraler, antioksidanter, fiber, proteiner, sunne fettsyrer. For at kroppen vår skal fungere optimalt, og for at vi skal ha god helse og beskytte oss mot sykdommer senere i livet, er det viktig at vi får disse næringsstoffene. Om man spiser godteri, så blir det gjerne på bekostning av annen mat. Altså at man spiser godteri på kvelden i stedet for å spise kveldsmat som ville gitt masse næringsstoffer.

Godteri inneholder også mye kalorier, uten at man blir noe mett av det. Derfor er det fort gjort å spise for mye. Overvekt og fedme har blitt et veldig stort problem, og det er alt for mange ungdommer som blir overvektige. Mye godteri kan være en årsak til at man legger på seg mer i ungdomstiden enn det man skal. Godteri er heller ikke bra for tennene våre.

Dette er grunnene til at vi anbefaler å spise godteri bare én dag i uka.

Om man spiser f.eks. to biter smågodt hver kveld, i tillegg til kveldsmaten, så er ikke det noe farlig eller dårlig for helsa. Men det er veldig mange som ikke klarer å stoppe etter to biter, og hvis man har godteri liggende hjemme, så er det lett å bli fristet til å spise mye av det. Kanskje bedre å handle inn godteri kun til helgen?

Svaret er altså at det er ikke farlig eller dårlig for kroppen å spise noen små biter godteri hver dag, så lenge det ikke går på bekostning av annen mat man skal spise. Men for de fleste er det ikke realistisk å holde seg kun til noen få biter, og da er det bedre å unngå det helt. Vær klar over at bare 3 biter melkesjokolade inneholder over 100 kalorier, det samme som å spise 4 klementiner eller to små yoghurter. Det er derfor fort gjort å få for mange kalorier ved å spise godteri.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold