Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange egg kan jeg spise i uka?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Hadde spørsmål angående egg. Hvor mange egg kan jeg spise per dag/uke? Er det en grense? Er det en grense hvis man bare spiser eggehviten? Jeg har sett et sted som sier at man burde holde seg til maks 3 egg i uken, mens et annet sted sier at 2 egg om dagen går fint, så jeg blir litt forvirret. Er det greit om jeg spiser 20 egg på en uke for å få i meg proteiner eventuelt eggehviter? Takk for svar på forhånd

Besvart 07.12.2018 15:15
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det finnes ikke noen fasit på hvor mange egg som er bra eller dårlig å spise. 

Egg er en svært sunn matvare. Det inneholder massevis av vitaminer og mineraler, og er en god kilde til vitaminer. Egg inneholder mettet fett og kolesterol. Før trodde man at egg økte kolesterolet pga det høye kolesterolinnholdet, nå vet man at dette stort sett ikke er gjeldende for de fleste. Allikevel er det noen personer som er mer utsatt for høyt kolesterol enn andre, og disse skal være litt forsiktige. Har man diabetes, eller har hjertesykdom i familien, kan man være ekstra påpasselig med hvor mye egg man spiser. Hovedsakelig fordi egg inneholder mettet fett, og det kan øke kolesterolet.

Det er nok tryggere å spise mer av eggehviten, enn å spise massevis av hele egg. 20 egg i uka tilsvarer ca 3 egg om dagen, og det er kanskje for mye for mange. Det skal nok være trygt for de aller fleste å spise ett egg daglig, så lenge man ikke har problemer med kolesterolet.

Hvis man er veldig glad i egg, og ønsker å spise flere enn dette, så kan det i alle fall være lurt å begrense inntaket av andre matvarer med mettet fett, evt. ta en kolesterolmåling hos legen. I eggehviten er det ikke mettet fett, kun proteiner, så hvis du spiser ett helt egg om dagen og 1-2 eggehviter, så skal nok det gå fint, som sagt så lenge det ikke er grunn til å være bekymret for kolesterol og hjertesykdom.

Til slutt vil jeg bare legge til at så lenge du har grove kornprodukter, melkeprodukter, kjøtt, fisk og egg i kostholdet ditt, så vil du få i deg mer enn nok proteiner om dagen. Man trenger ikke spiser store mengder egg for å få dekket proteinbehovet.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold