Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer når jeg med Cøliaki spiser gluten?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er gutt på 13 som har cøliaki, har hatt det i et år nå og har tilpasset meg det nye glutenfrie kostholdet ganske bra nå. Men her om dagen satt jeg å gumlet i meg noen vafler som jeg trodde var glutenfrie , men fikk senere vite at de ikke var. Ble ganske stressa og jeg lurer på hvilken effekt det har på kroppen min. Jeg vet at det kan påvirke tarmen, men har det noen annet effekt på puberteten eller veksten? Håper på svar ganske kjapt på forhånd takk.

Besvart 07.12.2018 15:27
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så fint å høre at du har klart å tilvenne deg et glutenfritt kosthold, og at du er nøye med å holde deg unna glutenholdig mat.

Du har helt rett i at inntak av gluten for deg vil påvirke tarmen din, og dette kan indirekte påvirke veksten din blant annet.

I tynntarmen har vi noe som heter tarmtotter. Dette er som små fingerutvekster i tarmen, som sørger for at vi får tatt opp næringsstoffer. Når man oppdager Cøliaki for første gang, så er ofte tarmtottene helt borte (se for deg en hånd uten fingre!). Det gjør at man ikke får tatt opp næring godt nok. Når man ikke får tatt opp næringsstoffer, så kan man gå ned i vekt, få mangelsykdommer og få diaré og luft i magen (fordi næringsstoffene havner i tykktarmen i stedet!).

Det som er veldig bra, er at når man slutter å spise gluten, så vokser tarmtottene (fingrene) ut igjen. Dette tar litt tid, men etter en stund, så er de tilbake, og man tar opp næring som normalt igjen. Det skal ikke store mengdene gluten til før tottene begynner å brytes ned og det blir betennelse i tarmen. Det at du nå har fått i deg gluten i vafler én gang ødelegger ikke alt som er bygd opp den siste tiden, men hvis det skjer ofte, så er det skummelt. Og da kan det påvirke veksten din, fordi hvis man ikke får i seg nok næring, så vokser man heller ikke optimalt. 

Det negative med å spise gluten når man har Cøliaki, og har holdt seg unna gluten en stund, er altså at betennelsen i tarmen begynner å blusse opp, noe som skader tarmtottene, og skjer det ofte, så kan de brytes ned igjen. Man tenker at selv ett uhell med glutenholdig mat kan være nok til å skape betennelse. Da går man altså noen skritt tilbake i forhold til å reparere tarmen.

For å få en helt frisk tarm er det derfor viktig å være supernøye på hva man spiser. Og husk at du ikke kan stole helt på de rundt deg, da mange tror de vet hva gluten er og hvilke matvarer det er i, mens de egentlig ikke har helt oversikt, og da kan det fort skje feil. Det beste er å snakke med kokken selv, og få høre hvilke melsorter som er brukt. Og husk at vaffeljern og brødristere som brukes av personer som ikke har cøliaki, inneholder smuler av brød/vafler fra tidligere steking, som forurenser din glutenfrie mat med proteiner (gluten) slik at du får deg i deg. Man skal altså egentlig være så nøye at man har egen skjærefjøl, brødkniv, toastjern, brødrister, vaffeljern osv. Glutenproteinene er så små at de kommer med selv om man ikke ser dem, og kun små mengder kan føre til at en betennelse i tarmen blusser opp.

Ikke vær bekymret for at det skjer noe akutt farlig med kroppen din nå som du har spist de vaflene. Men man kan oppleve ubehag i form av løs mage i noen dager, og som sagt kan det oppstå en liten betennelse som setter reparasjonen av tarmtottene på pause en liten stund. Det skjer noen ganger uhell når man har Cøliaki, sånn er det bare, men for å ha en så frisk tarm som mulig, er det veldig viktig at disse uhellene skjer så sjeldent som mulig.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matvareallergi

Spise (colourbox.com)

Har du matvareallergi, skal du kunne velge matvarer du tåler. Dette skal komme klart fram på pakningen. Lær deg å lese nøye.

Les mer

Hva er cøliaki?

Brød (colourbox.dk)

Cøliaki er en sykdom der gluten (et protein), som finnes i hvete, rug, spelt og bygg, skader tarmslimhinnen slik at den ikke fungerer som den skal.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold