Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke spise ordentlig, blir kvalm, hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I løpet av den siste måneden så har jeg ikke klart å spise ordentlig. Jeg kjenner at jeg er sulten helt innerst i magen at det nesten gjør vondt. Men om jeg bare tenker på mat så blir jeg kvalm og når jeg lukter det så spyr jeg nesten av kvalme. Det er enda verre når jeg faktisk prøver å spise mat for da kjennes det ut som om jeg må kaste opp og jeg blir så fryktelig kvalm at det gjør vondt. Jeg vil spise, jeg vil gå opp i vekt. Men samtidlig så vil jeg ikke ha mat, jeg bryr meg ikke om jeg dør av undervekt men jeg vil jo helst ikke det. Men jeg vil passe på helsa og ha det bra og jeg vet at mat er viktig men jeg bare får det ikke i meg. Hadde det sånn i sommer også men da klarte jeg å spise litt. Er deprimert men vet ikke om det har noen sammenheng. Har også begynt med jern tilskudd og vitamin D og C. Men spiseproblemene startet før jeg begynte med det. Har også besvimt på grunn av lavt blodsukker en gang og pga mangel på jern den andre gangen. Takk for svar på forhånd!

Besvart 11.01.2019 14:56
 

Svar
Hei Jente 15, og takk for at du skriver til ung.no!

Det er mye forskjellig som kan påvirke matlysten, og forårsake kvalme ved matinntak. Dette kan være sykdom, spiseforstyrrelser eller endret stemningsleie, uvaner og mye annet. 

Jeg syntes det høres ut som at du har et godt utgangspunkt når du ønsker å spise, og ønsker å gå opp i vekt. Du kan forsøke å få deg en bedre matrytme, eller forsøke noen av de andre tipsene i denne artikkelen.

Depresjon og annen psykisk sykdom kan absolutt spille inn, og føre til endret forhold til mat. 

Du skriver at du ikke bryr deg om du dør av undervekt, dette skremmer meg litt, og jeg vil at du skal snakke om dette med noen du stoler på. Det kan for eksempel være foreldre, fastlege eller helsesøster. Trenger du noen å snakke med nå kan du ringe hjelpetelefonen på 116 123

Det er vanskelig for meg å vite hvorfor du blir kvalm av mat uten å undersøke deg først, så jeg tenker det er lurt å kontakte fastlegen som kan undersøke deg, og hjelpe deg til å få bedre matlyst. 

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold