Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine maser om at jeg må spise, men prøver ikke å slanke meg!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Det føles som om jeg blir overvåket hjemme, for mamma og pappa sier hele tiden «husk å spis», og begge har spurt om jeg spiser for lite. Jeg føler at jeg må fortelle dem akkurat hva og hvor mye jeg har spist, og at jeg må spise mer enn jeg klarer når de ser på. Mamma spurte også om jeg prøver å slanke meg men det er noe jeg ikke vil, for jeg synes jeg er perfekt som jeg er. Jeg er 172 cm høy og veier ca 52 kg, det er vel ikke for lite? Hva kan jeg gjøre for at de skal forstå at jeg prøver ikke å slanke meg bare fordi jeg glemte matpakke på skolen en dag, eller at jeg vil dra på skitur eller trene?

Besvart 12.01.2019 15:35
 

Svar
Hei!

Jeg skjønner at du synes dette er slitsomt. Det kan nok hende at foreldrene dine er litt bekymret for at du spise for lite for å gå ned i vekt, eller holde vekten lav. Du er i en alder der det er mange jenter som sliter med mat og vekt, og det er nok noe de har i bakhodet. De ønsker nok bare at du skal være sunn og ha det bra.

Du veier nok ikke for lite for din alder. Dette kan du eventuelt snakke med helsesykepleier (helsesøster) om hvis du har lyst til det. Men vær klar over at du skal gå opp i vekt de kommende årene, det er en helt normal del av puberteten for jenter. Man legger på seg fett på hofte, rumpe, lår og bryst.

Jenter og puberteten.

Ettersom dette er noe som plager deg, tror jeg kan det være lurt å snakke ordentlig med foreldrene dine om dette. Sett deg ned med de, og forklar at du er fornøyd med din egen kropp, at du vet at du skal legge på deg de kommende årene, og at du spiser nok mat i forhold til sult- og metthetsfølelse. Forklar dem hvorfor du ønsker og trene, og kanskje du kan begynne å ta et mellommåltid i forbindelse med treningen? For eksempel en frukt eller en yoghurt.

Vi har skrevet en artikkel om hvordan man kan snakke med foreldre som ikke forstår en, jeg vil råde deg til å lese denne for flere tips.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold