Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer om jeg spiser bare 300 kalorier om dagen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har en spiseforstyrrelse og har blitt ganske avhengig av vitaminbjørner i det siste. Hva skjer med kroppen dersom du spiser en hel boks vitaminbjørner om dagen? Jeg får i meg ganske lite næring generelt, ligger på rundt 300 kcal om dagen. Jeg vet det er veldig usunt, og det er et veldig stort problem jeg har. Vil bare vite hvor alvorlig konsekvensene er. Takk på forhånd!

Besvart 12.01.2019 14:51
 

Svar
Hei!

Vitaminbjørner er det veldig skummelt å spise for mye av. Det er jo som å spise en hel boks med vanlig vitamintilskudd, noe som er farlig. Som regel er det 1-2 bjørner man skal ta per dag for å dekke dagsbehovet for ulike vitaminer og mineraler. Hvis du spiser for mange, så får du for store mengder vitaminer/mineraler, og det kan være giftig for kroppen. Enkelte vitaminer skilles ut med urinen hvis man får for mye, men andre lagres i kroppen. Det gjelder for eksempel vitamin A, D, E og K. Du kan få ulike sykdommer og bli skikkelig dårlig om du overdriver inntaket av vitaminer/mineraler. Du må holde deg til 1-2 bjørner/tabletter per dag.

Trenger du å ta vitamin- og mineraltilskudd?

Du har rett i at det er usunt for kroppen din og helsa å spise bare 300 kalorier om dagen. Du skriver jo selv at du har en spiseforstyrrelse. Får du hjelp for dette? Er det noen som følger deg opp? Det er veldig viktig, det er nesten umulig å bli frisk fra en spiseforstyrrelse uten å få hjelp. Vet du at du kan snakke med helsesykepleier (helsesøster) om dette?

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite.

I artikkelen over kan du lese om konsekvensene av å spise for lite mat. Som du ser, er dette veldig alvorlig. Hvis du ikke får hjelp til å snu om dette nå, så kan det gi konsekvenser for helsa di for resten av livet. Med for lite mat får du heller ikke det samme potensialet til å utvikle deg mentalt, med muskelmasse og beinmasse, som resten på din alder.

Jeg håper du får hjelp for dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold