Hopp til hovedinnholdet

Kan man spise rå egg i Norge?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har spurt rundt en del nå men ingen klarer å svare meg på dette. Jeg har ofte blitt fortalt at man ikke skal spise rå deig pga egg og sånn fordi det kan føre til salmonella. Man skal steke det først. Skjønner at det ikke er så vanlig i norge pga god kvalitet. Så hvorfor kan man da lage topping til feks kaker av egge-hvitte/hele egg uten å behandle det? Det er jo ikke vanlig å steke en topping, heller ikke fryse det ned. Så hvorfor får man ikke salmonella av topping men av rå deig?

Besvart 16.01.2019 18:14
 

Svar
Hei!

I Norge er vi så heldige at de eggene vi produserer er helt trygge for oss å spise, også rå. Vi har ikke fare for salmonellasmitte med våre egg, og heller ikke andre skumle bakterier eller stoffer. Vi produserer nok egg i Norge til at vi slipper å importere fra utlandet. I enkelte perioder av året (sånn som jul) kan det oppstå behov for å importere fra utlandet, men da importerer vi fra land som vi vet har trygge egg (Sverige og Finland).

Det er altså ikke noe problem å spise hverken rå deig eller toppinger lagd med rå egg, så lenge eggene er norske.

I utlandet kan man ikke spise rå egg.

Her er et par saker du kan lese for å lære mer:

Salmonellagarantien for norske egg

Norske egg er verdens tryggeste

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Hva betyr all teksten på maten?

Å lese ingredienslista kan være lurt (www.colourbox.com)

I denne artikkelen finner du en oversikt over den viktigste informasjonen på matemballasje.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold