Hopp til hovedinnholdet

Kan min venninne ha fått en spiseforstyrrelse?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en venninne som i det siste har begynt å være uvanlig opptatt av hvor mye hun spiser. Før når vi var mindre pleide hun gjerne å spise 3-4 skiver til lunsj i tillegg til litt frukt. Nå spiser hun gjerne bare et knekkebrød eller et veldig lite rundstykke med litt frukt på siden eller en liten boks med yoghurt. Hun trener også en del (5, 6 eller 7 dager i uken) og jeg har merket at hun er ekstremt slapp på treningene. Jeg vil si at hun definitivt har blitt tynnere de siste månedene ( og hun var ikke tjukk eller feit fra før). Hun unngår godteri i de aller fleste situasjoner og sier også at hun ikke liker å spise noe etter treninger, men at moren tvinger henne til å gjøre dette. Venninnen min har i tillegg blitt litt mer tilbaketrukken og annerledes, kanskje litt slapp. Vi har vært venner så lenge jeg kan huske og er ganske bekymret. Jeg synes dette temaet er vanskelig å snakke om og vet ikke hva jeg skal gjøre med situasjonen. Kan dette være en spiseforstyrrelse?

Besvart 14.03.2019 21:33
 

Svar
Hei

Så fint at du er så observant og legger merke til ting som kan tyde på at venninnen din strever med noe. Jeg vet ikke om det er en spiseforstyrrelse, men det høres ut som hun har mange tegn som kan være tilstede hos personer som blir rammet av dette. Det er ikke lett å vite hva man skal gjøre i en slik situasjon. 

Det går an å spørre venninnen din på en forsiktig måte om hvordan hun har det for tiden. Du kan si at du er blitt bekymret for henne, siden det ser ut at hun ikke spiser nok mat, eller at du er redd for at hun skal få en spiseforstyrrelse. Det kan være hun vil si litt om hva som skjer med henne, men det kan også hende at hun mener hun spiser nok og at det ikke er noe som er galt. Mange som har fått spiseforstyrrelse vil ikke at noen blander seg inn og ønsker ikke ha noen hjelp. 

Jeg synes uansett det kan være lurt at du snakker med dine foreldre om din bekymring. Det kan være lurt at foreldrene dine vurderer om det er lurt å snakke med hennes foreldre om det du har observert. 

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold