Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å like sunn mat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 20 år. Jeg sliter med å spise frukt, grønnsaker og bær. Eller lettere sagt jeg spiser ingen av delene. Jeg spiste mye av det når jeg var liten frem til jeg var ca 5-6 år og etter det ble det plutselig helt stopp med alt. Jeg ble mye mobbet på skolen på grunn av at jeg var litt kraftigere enn de andre og jeg ble mobbet av maten min. Jeg vet ikke helt om det hadde noe med at jeg plutselig sluttet og spise alt sunt. Men nå har jeg virkelig lyst til å begynne å spise sunt og tenke litt på fremtiden. Jeg tenker hvis jeg noen gang blir gravid og får barn så vil jeg gjerne ha ett sunt kosthold og kunne være ett bra forbilde for evt barna mine. Jeg har prøvd mye forskjellig for å begynne å spise sunt og like ting men jeg klarer det bare ikke. Vær gang jeg prøver å spise noe sunt føler jeg at jeg blir kvelt og noe synes jeg ikke smaker noe særlig godt. Så jeg lurer på hva kan jeg gjøre? Finnes det noe jeg kan gjøre? Kan man ta hypnose for å begynne å like alt sunt?

Besvart 13.05.2019 09:30
 

Svar

 

Hei!

Så flott at du har lyst til å spise sunnere og tenker på fremtiden. Det tar litt tid å venne seg på mat man ikke er vant til å spise, så det er flott at du nå er i gang. Jeg vet ikke om det går an å ta hypnose for å lære seg å like mat, men det er sikkert noen som er villig til å ta imot pengene dine for å prøve (så vær litt skeptisk til det).

Det beste rådet jeg kan gi deg, er at du ikke må gi opp, men bare fortsette å prøve. Når smaksløkene våre ikke er vant til en spesiell type mat, så tar det litt tid før de venner seg til det. Men heldigvis gjør de det etter hvert. Du må altså ikke gi opp. Vi er jo tilvent fra fødselen av å like søte ting (pga morsmelk), så det burde være lettere for deg å lære å like frukt og bær. Kanskje du skal starte med dette?

Ikke sett deg for store mål i starten. Begynn med en liten mengde, og begynn med noe du tror du kan lære deg å like. Hva med jordbær? Eple har en fin konsistens, og er en blanding av søtt og syrlig, det kan være enklere å lære seg å like. Honningmelon er mild i smaken, det er mye vann og det er litt crunchy. Kanskje det er en fin start? Finn ut hva du tror du kan begynne med, og ta det veldig gradvis. 

Ha gjerne noen med deg på denne reisen. En god venn? Et familiemedlem? Da kan det bli et mer spennende prosjekt. Gi deg selv god tid til å lære deg å like ulike smaker, og prøv mye forskjellig. Man må spise noe ca 15 ganger før man lærer seg å like det, så ha tålmodighet.

Se gjerne på artiklene jeg legger ved også.

Lykke til!

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold