Hopp til hovedinnholdet

Finnes det hjelp til en som reagerer på konsistens og lukt på ulik mat?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er bekymret for min bror. Han har hele livet vært veldig kresen med mat. Han får i seg et meget begrenset antall matretter og spiser generelt lite. Jeg har ikke inntrykk av at dette handler om kropp eller selvfølelse, og det sier han også selv at det ikke gjør. Det det derimot handler om er konsistensen/utseende på mat. Han blir kvalm av å tenke på konsistensen av ulik mat, lukten på det meste jeg lager (helt normal mat) og hvordan mat han ikke liker ser ut. Det er et virkelig problem hvordan han sliter med mat. Han har selv ikke noe ønske om å rette på dette, men det går ut over helsen hans og det sosiale. Nå har han fylt 19 år, og det later dermed ikke til at dette er noe han vil vokse av seg. Spørsmålet mitt er; hva slags hjelp er det mulig å få for dette? Jeg skjønner at han ikke kan tvinges til noe som helst ettersom han er 19 år, men jeg vil likevel gjerne vite hva slags behandling som finnes. Det må jo være noe ettersom man kan få hjelp for sykdommer som bulimi/anoreksi osv

Besvart 12.05.2019 21:33
 

Svar
Hei

Det kan hende at broren din kan ha et problem som av helsepersonell spesialsert innen spiseforstyrrelser kaller ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder). De som sliter med dette kan få hjelp på en spesialpoliklinikk for spiseforstyrrelser til å spise flere matsorter. Dette kan man søke hjelp om via fastlege og DPS. 

Dette kan du lese mer om her.

ARFID blir en ny diagnose i det nye DSM5 diagnosesystem. Behandling man kan gi er å utforske ulike matsorter som oppleves som skremmende eller avskyelige.

Etterhvert skal den som er syk smake og eksponeres for lukter og matsorter slik at de ikke blir så skremmende og avskyelige. Behandlingen går langsom fremover, slik at det ikke skal bli for voldsomt.

Det er ofte veldig hemmende å ha det slik som broren din da det kan holde han unna offentlige tilstelninger og samhold med andre i matsituasjoner. 

Jeg anbefaler deg og broren din til å kontakte fastlegen. 
Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold