Hopp til hovedinnholdet

Smitte av kyssesyken

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har fått påvist kyssesyken. 1) Er det stor sannsynlighet for at kjæresten min også får kyssesyken? 2) Jeg har også regulering så er det slik at jeg ikke kan dra til tannlege/kjeveortoped, nå når jeg har kyssesyken? Tenker da med tanke på smitte.. 3) Er det noe jeg kan spise/drikke for å bli bedre, vet det blir å ta tid, men hvis det er noe som helst som kan hjelpe? 4) Smittes kyssesyken kun med spytt eller kan den smittes via kjønnsorganene også?

Besvart 06.10.2019 19:04
 

Svar
Hei

1. Det er ikke så stor sannsynlighet for at kjæresten din blir smittet. På tross av det folkelige navnet "kyssesyke", er det sjelden at smitte spres. Dette har sammenheng med at de fleste har hatt en slik infeksjon og er immune, og at viruset er generelt lite smittsomt (nhi.no) 

2. Du kan trygt dra til tannlegen til tross for at du har kyssesyken. Hvis du har feber og er dårlig bør du holde deg hjemme fram til du ikke har feber lenger. 

3. Det er ingenting du kan spise for at sykdommen skal gå fortere over. Det anbefales at du ikke utsetter deg for hard fysisk aktivitet så lenge du føler deg i dårlig form. Føler du deg skikkelig syk, bør du holde deg helt i ro noen dager. Så snart du føler deg i form til det, bør du prøve å være mest mulig oppe.

4. Det smitter via spytt og slim i halsen, og etter hvert kommer over i blodet. Det smittes ikke via seksuell kontakt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kyssesyken – hva er det?

Syk gutt på senga (colourbox.com)

Svært mange unge rammes av monoukleose - eller kyssesyken. Men hva er det egentlig? Og hvordan vet du om du er smittet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold