SVAR
Besvart 31.07.2020 12:32:50
Hei!
Dette høres ikke noe greit ut for deg. Du har i mange år hatt et dårlig spisemønster, der du har spist lite kalorier og fett, og hovedsakelig frukt og grønnsaker. Da blir jeg med en gang bekymret for at du kan ha fått mangel på noen vitaminer og mineraler. Det er ikke mulig å dekke kroppens behov for alle vitaminer og mineraler kun på frukt og grønnsaker. Har du gjort dette lenge kan du ha fått mangler, og det er spesielt skummelt nå som du er i vekt og utvikling.
Jeg vil råde deg til å bestille en time til fastlegen din, forklar han/henne situasjonen, hvordan du har spist og at du sliter med å spise normalt igjen. Han/hun kan vurdere om det trengs å gjøres noen undersøkelser/blodprøver og kan hjelpe deg i gang med et normalt kosthold.
Jeg legger ved kostholdsrådene, der ser du alle matvaregruppene man burde ha i kostholdet, de fleste hver dag. Du kan velge deg ut noen råd, og begynne i det små. For eksempel med å spise melkeprodukter daglig? Og bruke fisk som pålegg?
Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:
- Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
- Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
- Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
- Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
- Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost.
- Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
- Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
- Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
- Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
- Drikk vann som tørstedrikk.
- Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
- Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.
Hvis du sliter med forholdet til mat og kropp, så kan det å gjøre mange store endringer på en gang føles vanskelig. Begynn derfor med noe, og øk etter hvert, men som sagt, det er viktig at du snakker med noen om dette!
Helsesykepleier på skolen din kan også hjelpe deg med å få et normalt forhold til mat igjen. Du har mange år foran deg hvor kroppen din skal vokse og utvikle seg, så det er kjempeviktig at du begynner å få i deg nok næring.
Les mer: Dette skjer med kroppen din om du spiser for lite
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.
Les mer
attach_file
Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!
Les mer
attach_file
Alle som bor i Norge har rett på fastlege. Fram til du er 16 år er besøk hos fastlegen gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.
Les mer
attach_file
Kroppen din trenger proteiner, karbohydrater og mange andre næringsstoffer for å virke som den skal. Her kan du lese om hva næringsstoffene gjør, og i hvilken mat du finner dem.
Les mer