Hopp til hovedinnholdet

Er det ok og erstatte brus med farris?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 20 som har trent i ca 1 år nå. Jeg har gått fra å være 100 kg til 76 kg. Men nå har jeg gått opp igjen til 81, og er veldig bekymret for at jeg skal gå tilbake til der jeg var. Jeg er veldig avhengig av brus, spesiellt Cola. (sjokk).. men nå har jeg klart å finne en erstatter, Farris. Er dette en god erstatter, eller er dette like gale som brus? Jeg tenker i forhold til vann, siden farris kun er mineralvann tilsatt kullsyre.. Er det en ok måte å bli kvitt brus på, eller må jeg ty til selvpining med vanlig vann? :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for ditt spørsmål - og gratulerer meg en imponerende vektreduksjon!

 

Det å gå ned i vekt på en mest mulig varlig måte krever store livsstilsendringer hos den det gjeder. Dette krever ofte mange endringer i tilværelsen. Det har du kanskje fått erfare?

 

Det å erstatte cola med sukker med annen drikke uten sukker er et godt valg! Selvom jeg forstår at det nok ikke er lett. Jeg vet jo lite om mengden du har pleid/pleier å innta, og dette vil jo påvirke noe. Generelt vil sukkerrik drikke som Cola bidra til et høyt inntak av sukker og energi, og lite av de næringsstoffene kroppen trenger. Samtidig er det mye som tyder på at kroppen har dårlig evne til å registrere den energien den får gjennom sukkerrik drikke som Cola. Det å erstatte cola med annen kullsyreholdig drikke uten sukker er derfor svært gunstig med tanke på å gå ned/bevare en vektreduksjon. Farris er et god alternativ. Det kan være greit å vite at farris inneholder en del salter (også natrium).

 

Generelt har vi et for høyt inntak av salt i Norge, og mange kan derfor ha nytte av å redusere sitt inntak av salt. Saltrike matvarer er bl.a ferdigmat, posesupper, posesauser, butikkbakt brød, saltet fiks/kjøtt, chips og snacks. I utgangspunktet vil jeg si at det er bra at du har erstattet Colaen med Farris, men om du bør prøve å redusere ditt inntak av Farris kommer litt ann på mengden du drikker per dag. Det finnes bl.a. kullsyreholdig drikke med mindre natrium, f.eks. Bonaqua. Du kan se på innholdsfortegnelsen på flasken om natriuminnholdet. Kanskje du også kan erstatte Farris med annen drikke som te eller kaffe (uten sukker)? Rent vann er så klart den beste tørstedrikken, men det er fult forståelig at dette ikke er samme opplevelsen som drikke med kullsyre. Det finnes bl.a. kullsyremaskiner en kan ha hjemme. Om du ikke tilsetter smak vil du få vann uten ekstra natrium, men med kullsyre. Kanskje det kan være en god investering for deg?

 

Jeg forstår godt at du er litt engstelig for å falle tilbake til der du var før. Det å ikke få til alt på en gang, og klare å holde det er helt normalt. Det å ta tiden til hjelp, planlegge hverdagen med sunn mat og regelmessig fysisk aktivitet og ved å ta en ting av gangen er gode hjelpemidler på veien. Jeg er sikker på at du likevel allerede har fått til mye, så fortsett med det. Det er mye mulig du allerede følger disse rådene, da er det bare å fortsette. Her er likevel noen tips som kanskje kan hjelpe det tilbake til det sporet du ønsker å være i. Ta en ting av gangen..

 

 1. Ha en gjevn måltidsrytme. Start dagen alltid me frokost. Det anbefales 3-4 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider. Det bør ikke gå mer enn tre timer mellom hvert måltid. Er det vanskelig å få i seg frokost kan en yoghurt eller en frukt være en start. Kanskje du orker mer til frokost etterhvert? Pleier du å spise kveldsmat? Det anbefales at kveldsmåltidet er litt mindre enn frokost, lunsj og middagen.
 2. Begrens inntaket av sukkerrike og fettrike matvarer som godteri, snacks, boller, kaker, brus og annen drikke med mye sukker. Gjerne til 1-2 dager i uken. Er dette lite overkommelig, er kanskje 3-4 dager i uken en god start?
 3. Innfør mer grønnsaker og frukt i hverdagskosten. Ha gjerne noe grønnsaker til alle måltidene, som pynt på brødskiven (tomat, agurk, paprika osv) eller som tilbehør (salat, rå, kokte, bakte, dampede, wokede, moset/pure) eller som mellommåltid (en gulrot, en bit kålrot, neper osv). 2 porsjoner frukt om dagen anbefales også, der en porsjon frukt kan erstattes med et glass juice.
 4. Innfør grovere brød/knekkebrød/kornvarer. Baker du selv, kan du finne ut hvor grov oppskriften er med denne "grovhetskalkulatoren".
 5. Ut i fra kostrådene som jeg gir under vet du kanskje best selv hva du kan føre på dette punktet?

Her er noen sunne kostråd til deg:

 • Spis 3-4 hovedmåltider, og 1-2 mellommåltider per dag. Hvor mye mat du trenger til hvert måltid, avhenger av hvor mye aktivitet du er i. Regelmessige måltider anbefales uansett, og holder forbrenningen oppe. Når en spiser regelmessig vil det også bidra til at en ikke blir så sulten mellom måltidene. Dette vil igjen bidra til at en spiser passe mye til måltidene, og unngår å overspise.
  • Et mellommåltid er mindre enn et hovedmåltid. Det kan være en rå gulrot, kålrot, et eple, yoghurt/biola med litt grov müsli eller et grovt knekkebrød med pålegg
 • Vann er den beste tørstedrikk
 • En middagsporsjon bør bestå av:
  • 1/2 grønnsaker
  • 1/4 kjøtt/fisk/belgvekster som brønner eller linser
  • 1/4 poteter/ris/pasta (velg helst fullkornsprodukter eller kokt potet)
  • Et eksempel: tomatsaus med karbonadedeig, fullkornspasta og kokte grønnsaker som brokkoli og gulrot.
  • Et annet eksempel: salat av ulike grønnsaker med litt fullkornspasta og tunfisk/kylling/bønner.
  • www.matprat.no har mange sunne og enkle middagstips.

Kostholdet bør være variert, det vil si at det bør inneholde litt av alt, men man bør velge mest:

 • Grove kornprodukter (grovt brød, knekkebrød og frokostblandinger med minst mulig sukker). Brødskalaen kan være et godt hjelpemiddel ved valg av brød, velg helst de      som er merket med grovt eller ekstra grovt. Frokostblandingene kan du også lage for å unngå tilsatt sukker. Bruk gjerne havregryn, 4-korn, litt usaltede og urøstede nøtter, rosiner og frø.
 • Magre meieriprodukter (for eksempel skummet melk, ekstra lett melk, lett melk, smøreoster, cottage cheese, magre yoghurter med minst mulig sukker (f.eks. naturell yoghurt, Ja-yoghurt fra Tine eller lett-yoghurter), skyr, kesam, magre guloster)
 • Magre kjøttprodukter (for eksempel kokt/røkt skinke, hamburgerrygg, kalkunpålegg, kylling som pålegg og middag, roastbeef, renskåret kjøtt, egg)
 • Fisk og fiskeprodukter som middag eller pålegg (makrell i tomat, tunfisk, crabsticks, etc)
 • 2 frukt og 3 grønnsaker hver dag. Grønnsaker kan brukes både til middag og rå som mellommåltider. På frukt.no finner du mange gode oppskrifter på hvordan du kan tilberede frukt og grønnsaker.
 • Vegetabilske produkter slik som oljer, myke margariner, majones, majonessalater, majonesbaserte dressinger i stedet for hardt smør. I fet fisk og vegetabilske oljer/nøtter/avocado/oliven er det mye umettet fett. Dette regnes som sunt fett, og det er derfor det anbefales å velge      matvarer med disse fettkildene. Det er likevel like mye energi i dette fettet som andre typer fett. Det kan jo være greit å ha i bakhodet i forhold til hvor mye olje som brukes i matlaging eller som dressing. For eksempel anbefales det en neve usaltede nøtter om dagen.
 • Linser, bønner og erter kan med fordel brukes i middagsretter, lunsjretter og salater. De er rike på fiber og protein. De er også billige.

Det er bra å spise mat med fiber. Fiber metter og varer lenge. Havregryn, grove frokostblandinger med lite tilsatt sukker, grovt brød og grønnsaker er eksempler på gode kilder til fiber. Prøv å inkudere matvarer med fiber til hvert måltid. For eksempel: havregrøt til frokost, salat og grovbrød til lunsj, mye grønnsaker til middag osv. Prøv også å ha med deg noen rå gulrøtter, en bit kålrot, eple, knekkebrød og lignende når du er på skolen. Det kan du knaske på mellom måltidene når du behøver noe å tygge på og som metter litt i magen. Dette kan hjelpe deg til å "holde ut" til neste måltid.

 

Så lenge du spiser sunt og variert i ukedagene, kan du fint unne deg noe du liker veldig godt i helgene. Det viktigste er uansett å tenke på mengdene når man spiser usunt. Spiser man bare litt, går det greit fordi det da er plass til mer av den næringsrike maten i magen.

 

Husk at det er veldig menneskelig å ikke få til ALT på en gang, hver dag har en ny mulighet. Med litt planlegging tror jeg du kan klare det!

 

Lykke til videre!

Håper artiklene under kan gi noen nyttige tips.

Vennlig hilsen ernæringsfysiologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold