Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå ned 6 kg fort?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som har lyst til å gå ned i vekt. Jeg er ca 1.70cm høy og jeg veier 51kg nå. Jeg veide 56kg før jeg startet med en diett også etter en periode målte jeg meg igjen og da veide jeg 51kg så det betyr at jeg har gått ned 5kg, men jeg ønsker å gå ned til 45kg,men jeg er så lei at jeg må holde diett har dere et annet forslag som man kan gå ned 6kg fort.

Besvart 16.04.2018 15:03
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller spørsmål til ung.no.

Med din vekt og høyde, så har du en KMI (kroppsmasseindeks) på 17,6. Normalområdet for ei jente på din alder er 16,2-22,6. Som du da skjønner, så er vekten din helt normal, og du ligger i nedre område for det som er normalvekt. Det er altså ingen grunn til at du skal slanke deg, og om du gjør du så vil du havne i kategorien undervekt, og det kan være farlig for helsa di.

Her kan du lese hva som skjer med kroppen når man spiser for lite.

Som ungdom er du enten i starten, eller kommet godt i gang, med puberteten. I puberteten forandrer kroppen seg av naturlige årsaker, og for noen kan dette føles uvant og skummelt. Med mindre man har en alvorlig overvekt så fraråder vi slanking i ungdomsårene, dette fordi kroppen trenger å få tilført nok og riktig næring for å vokse og utvikle seg slik den skal. Har du tenkt på at både skjelettet, musklene dine og hjernen utvikler seg mye i den alderen du nå er i?
 
For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdomsårene. Har du pratet med noen om hvordan du føler det? Ofte kan det hjelpe å snakke med et familiemedlem, en venn eller helsesøster på skolen. Hvis du ikke har snakket med noen om dette, vil jeg råde deg til å gjøre nettopp det.
 
Du har allerede gått ned en del kilo, og det betyr at du har ligget i underskudd på kalorier og næringsstoffer over en periode, det er viktig at du begynner å spise normalt igjen nå for å ikke få mangelsykdommer. Snakk med noen voksne om dette om du synes det er vanskelig.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn