Hopp til hovedinnholdet

Går man opp i vekt av knekkebrød?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurte på om man går opp i vekt av å spise knekkebrød og hvor mange knekkebrød må man spise hvis man skal gå opp i vekt? Da mener jeg at hvor mange knekkebrød kan man spise uten at man går opp i vekt?

Besvart 16.04.2018 15:08
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller spørsmål til ung.no!

Knekkebrød er en matvare som inneholder veldig lite kalorier, man kan derfor spise kjempemange knekkebrød i løpet av en dag uten å legge på seg. Det kommer selvfølgelig an på hva man spiser ellers i løpet av dagen. Skulle man spist bare knekkebrød i løpet av en dag kunne ei jente på 13 år spist ca 25-30 knekkebrød med pålegg uten å legge på seg.

Helt generelt er det normalt å spise ca 3-4 knekkebrød til et hovedmåltid (frokost f.eks.) om man skal holde vekten stabil.

Hva er årsaken til at du spør om dette da? Tenker du mye på vekt og mat? I så fall vil jeg råde deg til snakke med noen voksne om det. Mange kan synes dette med kropp er vanskelig når man kommer i puberteten. Den forandrer seg og det kan oppleves som skummelt.

Du skal være klar over at slanking i ungdomsalder kan være farlig, og er noe vi fraråder med mindre man har en alvorlig overvekt. Og hvis man har det, skal vektnedgangen skje under oppfølging av helsepersonell (lege, helsesøster eller liknende).

Det er viktig å spise variert for å få i seg det man trenger av næringsstoffer, å leve på bare knekkebrød vil føre til at man får for lite næringsstoffer, fordi man f.eks. ikke får vitamin D (som finnes i fisk) eller kalsium (som finnes i melk). Dette er bare noen eksempler, og forklarer hvorfor det er så viktig å spise masse forskjellig mat.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan der være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn