Hopp til hovedinnholdet

For å få bort all den smerten røyker, snuser og drikker jeg

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg er sammen med en gutt som er venn med eksen sin. når jeg skulle møte de en gang kysset hun kjæresten min): han dyttet henne vekk og løp etter meg. men jeg ser ofte at de sender mye hjerter osv, uff er bare så redd for og miste han</3 ): også er faren min ofte på date med en jente han sier at han kommer tidlig hjem og drar i 16:00 tiden kommer hjem klokka 5 morgenen. men mitt største problem er at jeg blir mobba har blitt det siden barnehagen ): hadde ingen venner så så for meg en stor robot rev som var med meg hele tiden, jeg begynte og snakke til denne reven og fikk svar så vi hadde samtaler, men folk hørte at jeg snakket med meg selv osv så ble mobba for det også); for og få bort all den smerten røyker, sunser og drikker jeg føler at alt blir bort når jeg gjør det.men jeg går i 7 klasse jeg burde jo ikke gjøre det): hvordan får jeg stoppa alt dette her?);

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13,
Takk for at du skriver inn til oss!
 
Du har mange tanker og har flere spørsmål. Du forteller at du er redd for å miste kjæresten din fordi du opplever at han har mye kontakt med ekskjæresten sin. Du forteller også om pappaen din som dater en jente og kommer hjem klokken 0500 om morgenen selv om han sier han kommer tidlig hjem. Du forteller også at du har en lang historikk på mobbing, og at dette er det du strever med mest. Du har funnet ut av at smerten du kjenner opp mot dette forsvinner når du røyker, snuser og drikker. Samtidig har du tanker om at du ikke ønsker å fortsette med dette, og ønsker råd for hvordan du kan komme ut av dette.
 
Jeg vil aller først råde deg til å snakke med noen om hvordan du har det. Har du en voksenperson du stoler på som du kan fortelle om hva du strever med? En av foreldrene dine, eller en annen omsorgsperson? Dersom du ikke har dette, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din. Fortell helsesøster om mobbingen du opplever. Alle barn om unge har krav på en trygg og god skolegang. Det er kommet strengere krav til skolen om hva de må gjøre for å hjelpe elevene sine med dette, og loven har gjort det lettere for elever å klage dersom de ikke føler at den hjelpen de mottar hjelper. Du kan lese mer om den nye mobbeloven ved å trykke her og her

Jeg legger også ved noen artikler om mobbing og nettmobbing som gir gode råd for hvordan du kan gå fram dersom du opplever mobbing på skolen og på nett. Jeg tror du vil ha nytte av å lese dem, gjerne også med mammaen og pappaen din. Disse artiklene gir også råd om andre gode støttespillere du kan oppsøke i prosessen om å komme ut av mobbingen. Du kan også chatte om mobbingen du opplever med fagpersoner på snakkommobbing.no og få god støtte til å komme deg videre.

Du kan også snakke med helsesøster om tankene dine rundt kjæresten din. Helsesøster kan komme med mye god støtte og råd til deg. Jeg vil også oppmuntre deg til å snakke med kjæresten din og fortell ham at meldingene han og ekskjæresten hans sender til hverandre gjør deg utrygg. 

Jeg vil anbefalde deg til å snakke med pappaen din om tankene dine rundt datingen hans. Det er ikke greit at han lar deg være alene hjemme til langt på natt for at han skal date. Foreldre har ansvar for å passe på barna sine, og da må de være hjemme eller sørge for at du blir godt nok ivaretatt. Fortell han at du ikke liker at han er borte så lenge, ta opp at det er vanskelig å forholde seg til at han sier en ting og gjør en annen. Ta gjerne dette opp med helsesøster på skolen. Du kan også ta kontakt med barneverntjenesten som har mulighet til å hjelpe pappa til å ta bedre vare på deg slik du har krav på.

Jeg håper du fikk noen gode råd som du kan bruke for å få det bedre. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved til deg, jeg tror du kan ha nytte av de. Jeg ønsker deg lykke til videre, jente 13!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer

Nettmobbing - hvordan stoppe det?

Jente og mobil (colourbox.com)

Ti tips til hva du kan gjøre om du, eller noen du kjenner opplever nettmobbing!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing