Hopp til hovedinnholdet

Noen ropte "Jævla taper" etter meg, jeg ble lei meg, føler meg som en taper

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg gikk tur med hunden min, og skulle tilbake hjem. Rundt hjørnen er det bunnpris, også kom det en mann/gutt og ropte «jævla taper» til meg fra bilen sin. Han ropte det til meg fordi jeg var den eneste der.. Også lo noen i bilen.. Jeg ble litt lei meg ettersom jeg har dårlig selvtillit og føler meg som en taper :/

Besvart 16.05.2018 13:20
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du ble lei deg om noen var så uforskammet og frekk og ropte "jævla taper" etter deg. Slike opplevelser er skikkelig ubehagelige og det forverres nok om du fortsetter å tenke at du er en taper og bruker episoden som "bevis" på at de har rett. 

Det er nemlig tankene dine som påvirker følelsene din. Og hvordan du tenker om det som skjedde, vil være med på å påvirke følelsene dine. Men tanker kan være både urettferdige og feil. Forsøk derfor å finne andre tenker om hendelsen som du ble utsatt for. 

Her var det faktisk noen andre som valgte å oppføre seg på en slik ondskapsfull og dum måte. Hva sier det om disse personene? De har ansvar for det som skjedde og måten de oppførte seg på. Forsøk å ikke ta dette personlig. Dette handler nemlig mer om at vi i noen sammenhenger utsettes for andres dumskap uten at vi kan gjøre noe med det. Da er det viktig at en i sine tanker bestemmer seg for at det er de andre som er dumme og velger å oppføre seg på denne måten.

Ved å snu tankegangen litt, får en plassert ansvaret og kan heve hodet og riste av seg den ubehagelige følelsen. Forsøk også å være bevisst på hvor mye tid du bruker på disse unyttige og lite hjelpsomme tankene. Forsøk å avlede deg selv ved å være sammen med mennesker som er gode for deg og hør heller på hva de sier om deg.

Men jeg kan forstå at du det kan være vanskelig for deg å skulle tenke annerledes om det som skjedde, om du har dårlig selvfølelse. Ingen er tapere, alle er gode nok som den en er, men vi er alle forskjellige. Selvfølelsen vår handler mye om hva du sier til deg selv om deg selv. Og spesielt når en opplever negative ting eller mislykkes.

Forsøk derfor å bli mer omsorgsfull og trøstende overfor deg selv og slutt å kalle deg selv en taper. For hva ville du sagt til en venn som opplevde det samme som deg? Øv deg på å si det samme til deg selv, selv om det i starten føles unaturlig, husk at øvelse gjør mester.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med noen om det som skjedde. På den måten kan du sammen med noen andre få plassert ansvaret og få ut litt følelser og frustrasjon. For det hjelper å snakke med noen når livet føles vanskelig. 

Så ta kontakt med noen voksne som du stoler på. Det kan være noen i familien, kontaktlæreren din, eller helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut hvordan du kan tenke annerledes, både om deg selv og det som skjedde. 

Sjekk også ut de artiklene jeg legger ved svaret.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Glad gutt hopper (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing