Hopp til hovedinnholdet

Jeg gruer meg til å begynne på skolen igjen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år For noen måneder tilbake ble jeg truet om å bli banket opp av noen jenter. Pga jente drama. Jeg fortalte fort til min lærer og rektor. Dagen etter ser hele skolen ned på meg. Jeg ble kalt for snitcher, Bitch osv. Etter en måned har jeg mista mange venner. Jeg tør aldri å gå ut av huset fordi jeg der så mange fra skolen min som gir jeg rare,sinte blikk. Jeg har mast lenge på foreldrene mine om å bytte skole, men det har ikke de lyst til. Nå er det sommerferie og jeg gruer meg til å begynne til skolen. Jeg føler jeg har ingen å snakke med så derfor skriver jeg det til deg. Jeg føler jeg hat så mye deperasjon i livet mitt. Jeg er ikke fornøyd med skolen og med familien min. Jeg har en bror på 6 år gammel som har Autisme. Han blir ofte ikke behandlet bra. Og Moren min er bestevennen hans. Noen ganger forstår jeg ikke hva han sier så mamma kjenner han godt. Andre i familien min er så dårlige fordi de ikke forstår han. Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det er leit å lese at du blir sett ned på fordi du sa i fra om at du ble truet med bank. Du skal vite at du gjorde det eneste rette ved å si ifra til en voksen! 

En sommerferie kan endre mye. Ungdom forandrer seg og rykter og sladder kan bli borte. Jeg forstår at du gruer deg til å begynne igjen, men det er stor sannsynlighet for at de fleste har glemt det som har skjedd når skolen starter igjen til høsten. 

Det er kjempefint at du har snakket med foreldrene dine om det du har opplevd. Men det høres ikke ut som at de virkelig forstår hvordan det er for deg. Når det gjelder det å bytte skole så er ikke det alltid så enkelt. Det kommer an på om det er plass på andre skoler og om det er flere som venter på plass på den skolen. Dessuten er det ikke alltid at det å bytte skole gjør at ting blir bedre. 

Slik jeg forstår det så synes du det er vanskelig hjemme. Lillebroren din har autisme og mamma tar seg mye av han. Kanskje er det litt vanskelig å være storesøster til en som har slike utfordringer. Noen ganger kjenner du sikkert at du blir frustrert og sint på han og hele situasjonen, mens andre ganger vil du beskytte han fra de som plager han. Det er krevende og slitsomt å være storesøster da!

Kanskje er det også sånn at du savner litt mer oppmerksomhet fra mamma. Hvis mamma bruker mye tid med lillebroren din kan hun nok være sliten og trøtt innimellom. Da er det ikke så lett å se at du også trenger oppmerksomhet. Men jeg er ganske sikker på at hun tenker mye på deg og bekymrer seg for om du har det bra. 

Det er flott at du skriver til oss for å fortelle oss dette. Jeg synes også du skal prøve og snakke med foreldrene dine igjen om hvordan du har det. Det er viktig at mamma vet at du synes hun bruker mye tid på lillebroren din. Hvis du synes det er vanskelig å si det kan du vise henne ditt spørsmål og mitt svar. 

Det finnes mange gode hjelpere du kan snakke med om dette. Du kan for eksempel snakke med helsesøster. Nå som det er skoleferie kan du treffe helsesøster på helsestasjon for ungdom der du bor. Det finnes også flere ulike hjelpetelefoner som du kan ringe til og få snakke med noen. De som jobber her har tid til å lytte og kan gi deg gode råd. Du kan finne oversikt over slike hjelpetelefoner i artikkelen jeg legger ved. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Få slutt på mobbingen!

Mobbing med rødt kryss over

Det er ikke din egen skyld eller deg det er noe galt med. Ingen har rett til å plage andre!

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing