Hopp til hovedinnholdet

Jente 16 år! Jeg blir mobba fordi jeg røyker og går med jakke av dyreskinn.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har alltid vært aktiv og populær, og hatt mange venner. Jeg begynte å røyke for et par år siden, og trives med det, så jeg har ingen planer om å slutte nå. Røyker vel rundt 30 om dagen, så kan jo si at jeg røyker så ofte jeg har mulighet! Jeg begynte på ny skole i år, og her er det nesten ingen som røyker, og i klassen min er det bare jeg og en til. Problemet er at alle har så mye mot røyk, og jeg blir mobba fordi jeg røyker. De kaller meg harry, og sier at jeg stinker, og jeg klarer ikke å komme inn i gjengen. Er mye alene på skolen, og blir aldri inkludert... Blir også mobba for jakka mi, og kalt dyreplage osv, fordi jeg har Canada Goose jakke. Det er ingen andre som har her, mens der jeg bodde før var det en av de kuleste jakkene man kunne ha... Jeg liker den jakka, og den kosta jo 9000,- så det er jo ikke bare å kjøpe en annen heller! Det er så rart og leit å bli utestengt og mobbet på denne måten. Jeg har jo alltid vært midtpunktet og populær før. Hva bør jeg gjøre?

Besvart 09.03.2019 16:31
 

Svar
Hei!

Det er ikke greit at du blir mobba av de andre i klassen din, uansett hva årsaken er til at du blir mobbet.

Å mobbe andre er ikke lov og skal derfor ikke skje

At de andre generelt tar avstand fra røyking og bruk av jakker av dyreskinn, er greit og lov, men å mobbe deg for dette, er ikke greit.

Du har alltid vært aktiv og populær og har hatt menge venner, noe som er fint å høre. Det du nå opplever, ved å bli utestengt og mobbet, oppleves både rart og leit for deg. Det er viktig at det blir slutt på denne situasjonen.

Du lurer på hva du skal gjøre?

Du virker bestemt på å fortsette å røyke, da du sier du trives med det. Du røyker 30 om dagen.

Jeg regner med at du kjenner til hvilke helseskader du utsetter deg for ved å ta et slikt valg. Det finnes så mye forskning rundt røyking i dag, og de fleste vet hvilke helseskader man utsetter seg for. De fleste unge i dag ønsker ikke å utsette seg for en slik helserisiko. Røyking er også veldig dyrt.

Ved å velge å røyke, vil du nok oppleve mange situasjoner også fremover i livet ditt, hvor dette gir deg utfordringer som kan være plagsomme og bidra til at du kan føle deg utenfor. Det at færre og færre røyker i dag, vil kunne bidra til at du vil kunne føle deg utenfor i mange sammenhenger. 

Om du ikke ønsker å slutte å røyke, vil jeg likevel råde deg til å redusere røykingen. Unngå å røyke sammen med klassekameratene dine, selv om det er utendørs. Passiv røyking er like skadelig som å røyke, så du bør unngå å røyke i nærheten av andre. Røyk stinker og setter lukt i klær og pust. Å påføre andre røyklukt, kan også oppleves ubehagelig, og bidra til at andre trekker seg unna.

Vær gjerne litt ydmyk overfor de andre og gjør det du kan ved å unngå å utsette andre for røyk eller lukt. 

Når det gjelder de klærne du har på deg, tenker jeg at du bør snakke med noen voksne dersom du blir mobbet for dette. 

Jeg tenker du kan ta en prat med helsesykepleier på skolen. Om du opplever mobbing og å bli utestengt, kan du be henne hjelpe deg. Skolen har ansvar for at ingen skal utsettes for mobbing, og det skal ikke skje.

Jeg legger ved noen artikler du også kan lese.

Håper svaret mitt er til hjelp for deg og ønsker det lykke til! 

 

 

 

 

 

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Føler du deg utestengt?

Ei jente er trist mens jenter i bakgrunnene fniser (colourbox.com)

Å føle seg utestengt eller holdt utenfor er ingen god følelse. Hva gjør du hvis du ikke blir invitert med på ting eller ikke blir inkludert i vennegjengen?

Les mer

10 tips til å få nye venar

Jenter som prater (www.colourbox.com)

Dei fleste synes det er kjekt å få nye vener, men det er ikkje alltid like lett. Både på skulen og på fritida møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjende med, utan at vi veit heilt korleis vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Les mer

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Du er unik! Vil du vise det?

Gutt foran tavle med teksten

Føler du deg unik, spesiell eller annerledes? Kanskje har du lyst til å skille deg litt ut fra de andre og vise frem DIN egenart? Vi får en del spørsmål om dette på ung.no. Her er noen tanker om det som kan være til nytte for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Er passiv røyking helseskadelig?

Røyk i rommet. Passiv røyking.

Ja, det kan skade helsa å puste inn andres røyk. Barn og unge er spesielt sårbare fordi kroppene deres er i utvikling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing