Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble filmet da jeg sugde på en dildo. Nå blir jeg mobbet. Hva gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg egt en person med mye energi og glede. Men etter denne hendelsen så holder folk seg unna meg. Vi har en butikk på et senter ‘kondomeriet’ som jeg en gang gikk inn på for å kjøpe en dildo, hadde ikke tenkt å bruke den elns, men bare for gøy. Så var det en kveld jeg tok den med til ei vennine, og jeg skulle prøve å stappe den i kjeften så langt ned jeg kunne. Da filmet hun ene det og la det ut på bursdagen min. Dette ble jo så klart spredd og lagt ut på storyer med tusenvis av seere.. Etter det har folk holdt seg unna meg og de behandler meg ikke likt som før. Jeg er redd for hva de tenker om meg. Alle kaller meg dildo, og jeg har ingen venner på skolen lenger. Har utrolig lyst til å bytte skole, for på andre skoler har jeg venner som vet hvordan jeg er. Uansett så ler alle av meg og det er ingen som støtter meg på skolen når andre, spesielt gutter, er frekke og setter meg i dårlig lys hver dag.. hva gjør jeg?

Besvart 09.04.2019 22:10
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du er fortvilet. Du skulle tulle med vennene dine, men noen filmet og le det ut på nett. Der ble videoen spredd, slik at mange nå har sett den. Jeg deler opp spørsmålet ditt i tre. 

Hvordan stoppe videoen?

Først må du snekke med vedkommende som filmet og la det ut, for å forsøke å få slettet videoen. Om vedkommende nekter, kan du anmelde henne. Etter åndsverkloven § 45c må man ha samtykke fra den som er avbildet for å kunne offentliggjøre bilder/videoer. Brudd på denne loven kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder, jf. åndsverkloven § 54 bokstav b. På bakgrunn av at det er straffbart å legge ut et bilde av en annen uten dennes samtykke har den som legger ut bildet/videoen også en plikt til å fjerne bildet hvis det er lagt ut i strid med loven.

Siden videoen seksualiserer en person under 18 år vil det i de fleste tilfeller være enkelt å få hjelp av politiet til å få fjernet bildet. Man må da møte opp hos politiet for å levere en anmeldelse. Politiet er godt vant til å håndtere slike saker slik at den som anmelder forholdet blir ivaretatt. Du kan få hjelp av slettmeg.no  til dette.

Politiet vil være en naturlig støttespiller som kan hjelpe en mindreårig som er havnet i en slik vanskelig situasjon. 

Hvordan stoppe mobbingen?

Mobbing er strengt forbudt i skolen uansett bakgrunn. Når det er på skolen dette skjer, må du snakke med en voksen på skolen som du stoler på.

Når skolen får vite hvordan du har det, har de plikt ut fra opplæringslovens paragraf 9a å få slutt på mobbingen.

Skolen er ansvarlig for at barn og unge har et godt læringsmiljø uten mobbing, men da må man si i fra.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din slik at du kan få snakke med noen om hvordan du har det nå. Du kan også snakke med sosiallærer på skolen om hvordan du har det. Slik du har det nå er det ikke greit å ha det. 

Hvordan bytte skole?

Når man ønsker å bytte skole, så er det en sak som du må søke skolen, eller evt. skolekontoret i kommunen om. Lag en skriftlig søknad om å få bytte skole, da plikter skolen å behandle saken seriøst og gi deg et skriftlig svar innen to uker. Det er også slik at det må være plass på den skolen du bytter til, og det må i utgangspunktet være en skole i samme kommune. Hvis det er en skole utenfor kommunen du ønsker å bytte til, er det mye vanskeligere, for da må kommunen din betale den andre kommunen.  

Det å bytte ungdomsskole er ikke nødvendigvis så lett å få til, men det er mulig. Om dette er mulig eller ikke, er blant avhengig av om det er ledige plasser ved den skolen du vil begynne på. Du har rett til skoleplass ved den skolen som ligger i den skolekretsen der du bor.

Uansett om du får bytte skole eller ikke, er det viktig at du tar opp med skolen at du ikke trives. Stå på helt til noen hører på deg! Skolen skal hjelpe deg slik at du skal trives bedre, men ofte vil man først prøve å jobbe for et bedre sosialt miljø, eventuelt at du får bytte til en annen klasse eller liknende. Du skal ikke mistrives på skolen, så det er veldig viktig at du tar opp disse tingene med voksenpersoner som du stoler på ved skolen. Sammen må dere prøve å finne løsninger slik at du får det bedre.

Gå gjerne inn på nullmobbing.no Der finner du informasjon om hvilke rettigheter elever og foreldre har, og hva man kan gjøre hvis man opplever mobbing.

Mobbing skal du ikke finne deg i, så si klart ifra! Det er mulig å få det bedre. Du høres ut som en jente med bein i nesa og fortjener, som alle andre, å ha det bra på skolen! 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gjort noe dumt? Tilgi deg selv!

Gutt som grubler (colourbox.com).

Har du gjort noe du angrer på, som å såre en kjæreste eller svikte en venn? Sammen skal vi finne en måte du kan tilgi deg selv.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

Les mer

Bildet mitt er delt - hva gjør jeg?

!"Ikke del videre" - "#ikkegreit

Hun spurte om jeg kunne sende nudes, og jeg tenkte det var en morsom greie. Men så fant jeg ut at hun hadde sendt bildene videre.

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer

Slik sletter du informasjon om deg på nettet

Jente med mobil (www.colourbox.com)

Har du funnet bilder av deg selv på nettet som du ikke vil at andre skal se? Eller har noen opprettet en falsk profil i ditt navn? Slik sletter du opplysninger fra nettet.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing