Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg anmelde trakassering i diskusjoner på nett?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg diskuterte netopp med noen på en sosial platform og fikk dette rom respons under diskusjonen «got damn you crazy as fuck! You got some real issues here, get you’re stanky goofin ass outta here bitch!». Jeg mener personelig at dette var trakkasering, vi hadde en vanelig diskusjon hvor vi var uenige men sa ingenting som kunne trakasert han men når jeg fikk denne responsen fikk jeg vodt inni meg. Det var virkelig sårende at han kunne si noe sånt når vi kunn diskuterte. Kunne jeg anmeldt dette? Eller er det ikke no spessielt jeg burde bry meg om? Fordi jeg mener dette var trakkasering.

Besvart 14.04.2019 11:14
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg kan forstå at du syntes det ikke var greit å svare deg på denne måten i en diskusjon på nett. I diskusjoner på nett finnes det flere gode regler som kan følges for å få gode diskusjoner. Selv om man diskuterer på nett, er det ikke sånn at ytringsfriheten er absolutt og gir rett til å si hva som helst på nett. Det finnes flere lovfestede begrensninger i ytringsfriheten, som forbud mot å fremsette trusler, ærekrenkelser, privatlivskrenkelser, trakassering, hensynsløs atferd og grovt pornografiske, diskriminerende og hatefulle utsagn.

Jeg vil anbefale deg å rapportere om de som kommer med ufine kommentarer i diskusjoner til de som eier nettsiden. De vil da kunne stenges ute fra diskusjoner og kommentarene kan fjernes av administrator slik at de ikke blir liggende.

Likestillingsloven § 13 definerer seksuell trakassering som «enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som her som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom. Ord som «hore» og «bitch», vil i noen tilfeller kunne karakteriseres som seksuell trakassering.

Du kan lese mer om dette i artikkelen jeg har lagt med i svaret mitt til deg «Seksuell trakassering»

I fremgår av straffeloven § 266 at "Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år."

Selv om kommentarene du fikk i diskusjonen ikke er ok, er jeg usikker på om kommentaren er nok til at man kan si at den kan straffes etter straffeloven. Grensene for hva som man kan straffes for av kommentarer på nett, er ikke helt avklart enda. Det vil derfor være opp til politiet å vurdere om de mener det går inn under bestemmelsen eller ikke, hvis du bestemmer deg for å anmelde dette.

Jeg vil anbefale deg å se på artiklene jeg har lagt med i svaret mitt til deg. Der vil du kunne finne nyttige tips om diskusjoner på nett, og om lovverket. 

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Straffet for hetsing på nett?

Du bestemmer!

Visste du at nettmobbing kan være straffbart? På Dubestemmer.no kan du lære mer om personvern og dine rettigheter på nett.

Les mer

Hvordan diskutere på nett?

Amalie Olsen, hatefulle ytringer.

Det kan være gøy å diskutere på nett, men det er lurt å følge noen retningslinjer: Hold deg til saken og ikke gå til personangrep.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du om det er du som blir rammet?

Les mer

Seksuell trakassering

Jente sier stopp med hånda (colourbox.com)

Har du blitt klådd på ufrivillig, blitt kalt hore, horebukk eller andre seksuelle skjellsord? Mange rapporterer at de har opplevd dette og annen form for seksuell trakassering og seksuell tvang.

Les mer

Retten til ytringsfrihet

PC og notatblokk (colourbox.com)

Ytringsfriheten er en frihet til å gi uttrykk for meningene sine, og til å søke og motta informasjon. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men det finnes visse begrensninger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing